Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
Θανατηφόρος συνδυασμός ανεργία και οικονομικά προβλήματα

Δυο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και αυξημένης νοσηρότητας, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων, διατρέχουν τα μέλη των οικογενειών απ' τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, όπως προκύπτει από διεθνείς μελέτες για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία. Η αύξηση της ανεργίας, η απώλεια εισοδήματος και άλλες παράμετροι της ύφεσης επιδρούν σημαντικά στην υγεία. Ενδεικτικά, εκτιμάται ότι η ανεργία συνδέεται με αύξηση της θνησιμότητας κατά 20% έως 25%, ενώ συνοδεύεται από ψυχικές διαταραχές, προβλήματα εθισμού αλλά και υιοθέτηση μη υγιεινών συνηθειών (διατροφή χαμηλής ποιότητας, κατανάλωση καπνού και αλκοόλ) που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και αποτελούν κατεξοχήν παράγοντες κινδύνου για μια σειρά από νοσήματα, όπως τα καρδιαγγειακά.

Τα παραπάνω ανέφερε ο κοσμήτωρ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, καθηγητής Οικονομικών Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος σε διάλεξή του, χτες κατά την έναρξη του 16ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εσωτερικής Παθολογίας.

Πρόσφατη έρευνα σε 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έδειξε ότι η αύξηση της ανεργίας κατά 1% συνδέεται με παράλληλη αύξηση των αυτοκτονιών κατά 0,79%. Για αύξηση της ανεργίας μεγαλύτερης του 3% και για μεγάλο χρονικό διάστημα, η επίπτωση στη θνησιμότητα από αυτοκτονίες φτάνει έως 4,5%.

Αυξάνεται η ζήτηση υπηρεσιών απ' το δημόσιο τομέα

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης θα αυξηθεί η ζήτηση και χρήση των υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος Υγείας και του ασφαλιστικού τομέα. Οπως προκύπτει από εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, ήδη σημειώνεται αύξηση 20% στη χρήση των υπηρεσιών στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ παρατηρείται μείωση κατά 15% περίπου στη χρήση των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας και κυρίως στα ιδιωτικά μαιευτήρια, την οδοντιατρική περίθαλψη και τις χειρουργικές επεμβάσεις στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Και ενώ αυξάνουν οι οικογένειες απ' τα λαϊκά στρώματα, που εν μέσω κρίσης, έχουν ως μοναδική διέξοδο για να βρουν τη γιατρειά τους το δημόσιο σύστημα Υγείας, η κυβέρνηση προωθεί την εμβάθυνση της εμπορευματοποίησής του, την παραπέρα λειτουργία των νοσοκομείων ως επιχειρήσεων.

Ο Γ. Κυριόπουλος εκτίμησε ότι τα ελλείμματα των δημόσιων νοσοκομείων (6,5 δισ.) και των ασφαλιστικών οργανισμών (4,5 δισ.) θα αυξηθούν ενώ ταυτόχρονα θα ενταθούν οι δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των ασθενών και ασφαλισμένων. Επίσης, ανέφερε ότι η επιδίωξη της κεντρικής διοίκησης για περιστολή της δαπάνης κατά 2,7 δισ. (φαρμακευτική περίθαλψη και προμήθειες), δηλαδή 15% περίπου της δημόσιας δαπάνης, εκτός του ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί θα οδηγήσει και σε δραματικές περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δηλαδή, οι ασθενείς δε θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για τα φάρμακα που θα έχουν ανάγκη και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα τα καλύπτουν στα πλαίσια των περικοπών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ