Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργία σήμερα στον ΟΣΕ

Επίθεση στη σταθερή εργασία και την ασφαλή και φτηνή μετακίνηση είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, αναδεικνύει το ΠΑΜΕ Σιδηροδρομικών

Icon

Σε νέα απεργία κατεβαίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ (περιλαμβάνει και τον Προαστιακό) ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και την απελευθέρωση και των σιδηροδρομικών μεταφορών. Το νομοσχέδιο θα επιφέρει νέες αυξήσεις - φωτιά στα εισιτήρια, περικοπές δρομολογίων που κρίνονται οικονομικά ασύμφορα για το μεγάλο κεφάλαιο, μείωση των θέσεων εργασίας, με χιλιάδες αναγκαστικές μετατάξεις - συνταξιοδοτήσεις, εντατικοποίηση της εργασίας, «σφαγή» των υφιστάμενων μισθολογικών αμοιβών και των εργασιακών δικαιωμάτων των υπαλλήλων του Οργανισμού. Κατά τη σημερινή απεργία θα γίνει συγκέντρωση στην Καρόλου, έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ, στις 12.30 το μεσημέρι.

Με ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ Σιδηροδρομικών καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία, υιοθετώντας και προβάλλοντας τις προτάσεις και τους στόχους πάλης των ταξικών δυνάμεων που έρχονται σε ρήξη και σύγκρουση με αυτήν την πολιτική, η οποία χτυπά τους ίδιους και τα λαϊκά στρώματα. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, οι εργαζόμενοι πρέπει να απομονώσουν τις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού σε ΠΟΣ και ΓΣΕΕ που στήριξαν και στηρίζουν αυτήν την πολιτική. Είναι οι πλειοψηφίες που σήμερα καλλιεργούν ψευδαισθήσεις στους εργαζόμενους, μιλώντας αόριστα για έναν ΟΣΕ υπό δημόσιο έλεγχο και διεκδικώντας ταυτόχρονα έναν ΟΣΕ - επιχείρηση μέσα σε συνθήκες «υγιούς ανταγωνισμού».

Υπενθυμίζεται ότι έχει ληφθεί απόφαση και για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, οι ημερομηνίες πραγματοποίησής τους θα καθοριστούν τις επόμενες μέρες.

Υπόθεση όλου του λαού

«Οτιδήποτε δημόσιο ξεπουλιέται και δεν πρόκειται να σταματήσουν αυτή την ιστορία, αν δεν τους σταματήσουμε εμείς όλοι», σημείωσε, παρεμβαίνοντας σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Βόρειας Ελλάδας, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Οσον αφορά τα οικονομικά προβλήματα του ΟΣΕ, είπε ότι αυτά δε είναι θέμα ανικανότητας των διοικήσεων, αλλά συνειδητής πολιτικής στην πορεία απαξίωσης και παράδοσης στους ιδιώτες. Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι δε θα πρέπει να πέσουν στην παγίδα του κοινωνικού αυτοματισμού που επιδιώκει η κυβέρνηση και ενωμένοι να υπερασπιστούν το δημόσιο χαρακτήρα του ΟΣΕ. Πρόσθεσε ότι το ΠΑΜΕ μαζί με τους εργαζόμενους θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις που άρχισε από τότε που έσπασε η εταιρεία και προδιαγραφόταν η πορεία ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων.

Από τη μεριά τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων χαρακτήρισαν «πολιτικό, κατεξοχήν» το έλλειμμα των 10,7 δισ. ευρώ του ΟΣΕ, αποδίδοντας την ευθύνη διαχρονικά στις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τις διοικήσεις του ΟΣΕ. «Επιχειρείται η κατασυκοφάντηση των εργαζομένων», με στόχο το «σπάσιμο» και την ιδιωτικοποίηση τμημάτων του ΟΣΕ, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Σιδηροδρομικών Β. Ελλάδας Γ. Βλάχος. Οι ομιλητές κατήγγειλαν ότι επίκειται κατάργηση γραμμών και «απαξίωση» του ΟΣΕ, σημειώνοντας ότι με βάση το σχέδιο νόμου θα γίνει ένας σιδηρόδρομος με δίκτυο 800 χλμ από τα 2.400 χλμ που ήταν έως πριν από λίγο καιρό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ