Τρίτη 19 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΤΡΑ
Διαδηλώνουν ενάντια στην ανεργία

Σήμερα το αγωνιστικό ραντεβού, στις 9 π.μ., έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ. Πρέπει να πάρουν θέση όλοι οι υποψήφιοι, σημειώνουν οι δυνάμεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

«Τον πλούτο τον παράγουν οι εργάτες. Αντεπίθεση τώρα με το ΠΑΜΕ»! (φωτ. από παλιότερη διαδήλωση στην Πάτρα)
«Τον πλούτο τον παράγουν οι εργάτες. Αντεπίθεση τώρα με το ΠΑΜΕ»! (φωτ. από παλιότερη διαδήλωση στην Πάτρα)
Σε μαζική συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο, στις 9 το πρωί, στον ΟΑΕΔ (Αγ. Ανδρέου και Κολοκοτρώνη) καλεί όλους τους ανέργους και τους εργαζόμενους, η Τοπική Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ.

Χτες, πραγματοποιήθηκε μαζική εξόρμηση μελών και στελεχών του ΠΑΜΕ έξω από τον ΟΑΕΔ, τη ΔΕΗ και τη ΔΕΥΑΠ, όπου μοιράστηκε το αγωνιστικό κάλεσμα του Μετώπου προς τους ανέργους και τις οικογένειές τους, με αφορμή και τη δημοσίευση των νέων στοιχείων για την ανεργία, καθώς είναι χιλιάδες πλέον οι συνάδελφοι και οι οικογένειές τους που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τα 440 ευρώ του ΟΑΕΔ και ακόμα περισσότεροι αυτοί που δεν πληρούν τις «τυπικές» προϋποθέσεις για το ταμείο ανεργίας. Ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμο Πατρέων και στον αντιδήμαρχο Α. Σκαρμέα, όπου η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, μαζί με τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Χρήστο Τσαντή, κατέθεσε το πλαίσιο αιτημάτων για τους ανέργους και απαίτησε από το δήμο να πάρει θέση.

Ο Α. Σκαρμέας, που είναι και υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, «πρόσφερε» αρκετή «συμπάθεια» στους ανέργους, όπως σημειώνει και σε σχετική ανακοίνωσή της η Τοπική Γραμματεία και προσπάθησε να ξεγλιστρήσει, λέγοντας πως δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου τα συγκεκριμένα αιτήματα. Οταν όμως του ζητήθηκε να πάρει θέση για το αν θα συνεχίσει ο δήμος να διακόπτει το νερό και να χρεώνει υπέρογκα δημοτικά τέλη στους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους που κλείνουν τα μαγαζιά τους, τους φτωχούς αγρότες, τους φοιτητές - σπουδαστές που προέρχονται από φτωχές λαϊκές οικογένειες, «θυμήθηκε» το παραμύθι του ΠΑΣΟΚ ότι δεν υπάρχουν λεφτά και φυσικά δεν πήρε θέση πάνω στο αίτημα του ΠΑΜΕ για αύξηση των δημοτικών τελών και των λογαριασμών της ΔΕΥΑΠ στις βίλες και τα μονοπώλια της πόλης μας και αντίστοιχη μείωση στις οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Το ΠΑΜΕ καλεί «τον κόσμο σε ξεσηκωμό, να μπει στο δρόμο της σύγκρουσης, της ανατροπής για να πάψουμε να είμαστε τα μόνιμα υποζύγια που θα τραβάμε το κάρο της κερδοφορίας και της ανάπτυξης των μεγαλοεργολάβων, των καπιταλιστών».

Κανείς δεν μπορεί να σιωπά για τα προβλήματα των ανέργων!

Σε κοινή τους δήλωση ο υποψήφιος δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νίκος Καραθανασόπουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνουν:

«Εφιαλτικές διαστάσεις παίρνει η ανεργία στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τον Ιούλιο 2010 αυξήθηκε κατά 27% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2009. Ενας στους τρεις νέους 15-25 ετών είναι άνεργοι.

Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία με γνωστό τον τρόπο που υπολογίζουν την ανεργία. Χωρίς να συμπεριλαμβάνονται όσοι δεν καταγράφονται, οι εκατοντάδες χιλιάδες υποαπασχολούμενοι και περιστασιακά εργαζόμενοι επαγγελματίες που κλείνουν τα μαγαζιά τους, ξεκληρισμένοι αγρότες.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση οι συνδυασμοί της "Λαϊκής Συσπείρωσης" που στηρίζει το ΚΚΕ διεκδικούν και καλούν το λαό να παλέψει για:

1. Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους ή εργάζονται περιστασιακά. Δε θα επιτρέψουμε τη μείωση και αυτών ακόμη των πενιχρών επιδομάτων. Χορήγηση επιδόματος 1.120 ευρώ σε όλους και για όσο καιρό είναι άνεργοι.

2. Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η κάλυψη να είναι από το κράτος με χρηματοδότηση 100%, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών τους.

3. Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.

4. Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριόριστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.

5. Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης.

6. Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος, για φτωχούς αγρότες, με παράλληλη κατάργηση κατασχέσεων κάθε μορφής ιδιοκτησίας (σπίτι, αγροτική εκμετάλλευση, κλπ.).

7. Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του.

8. Κρατική αγορά, συγκέντρωση και διάθεση τροφίμων σε ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους.

9. Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους.

10. Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.

11. Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι, φτωχοί αγρότες.

12. Καμία απόλυση συμβασιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

13. Προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν.

Πάνω σ' αυτά τα αιτήματα και τους στόχους η "Λαϊκή Συσπείρωση" καλεί όλους τους άλλους συνδυασμούς να πάρουν καθαρή θέση αν στηρίζουν ή όχι αυτές τις διεκδικήσεις, όπως επίσης να πάρουν θέση:

Τι θα κάνουν με τους εργαζόμενους μετά τις συγχωνεύσεις οργανισμών και δημοτικών επιχειρήσεων, θα δεσμευτούν ότι δε θα απολυθεί κανείς;

Θα πάρουν θέση ότι δε θα χρησιμοποιήσουν εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας και θα μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου;

Θα δεσμευτούν με μηδενικά τιμολόγια σε νερό και δημοτικά τέλη σε ανέργους και χαμηλόμισθους; Για δωρεάν ελεύθερη πρόσβαση όλων των παιδιών των ανέργων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς;

Για να δούμε ποιοι πραγματικά είναι ενάντια στο Μνημόνιο και ποιοι όχι.

Να μην υπεκφεύγουν λέγοντας ότι αυτά είναι προβλήματα που δεν αφορούν τους δήμους και τις περιφέρειες.

Να πάρουν θέση αν είναι αντίθετοι στη ληστεία των χρημάτων του ΟΑΕΔ για επιδότηση των επιχειρηματιών. Στο ερώτημα που έκπληκτοι διατυπώνουν "πού θα βρεθούν τα λεφτά", απαντάμε: Τώρα να φορολογηθεί το κεφάλαιο με 45%. Τι λένε, ναι ή όχι;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ