Τρίτη 19 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Επιθεώρηση» από την ΕΕ

BΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΣΚΟΠΙΑ.--

Επισκέψεις σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ξεκινά από σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι, λίγες μέρες μετά την ανάλογη περιοδεία της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ...πράγμα που δείχνει ανάγλυφα το έντονο ιμπεριαλιστικό ενδιαφέρον για μια περιοχή που έχει χτυπηθεί στο παρελθόν απ' τις ΝΑΤΟικές βόμβες και τώρα αξιοποιείται για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αφού είναι κρίσιμος γεωστρατηγικός και ενεργειακός κόμβος.

Σήμερα, ο υψηλόβαθμος ευρωενωσιακός αξιωματούχος θα μεταβεί στα Σκόπια, όπου θα έχει επαφές με την ηγεσία της ΠΓΔΜ, όχι μόνον για την ενταξιακή πορεία της χώρας στην ΕΕ, αλλά και σε σχέση με τη διένεξη Σκοπίων - Αθήνας για τη συνταγματική ονομασία της χώρας.

Η περιοδεία του Ρομπέι θα συνεχιστεί στο Μαυροβούνιο, στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και τέλος στην Αλβανία. Σε χτεσινές δηλώσεις του δεν παρέλειψε να εκφράσει την υποστήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση «Η Ευρώπη είναι προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως στην επόμενη διετία θα «διοχετευθούν» στην περιοχή περίπου 2 δισ. δολάρια.

Στο μεταξύ, το ίδιο 24ωρο στο Κοσσυφοπέδιο ο προσωρινός Πρόεδρος των Αλβανών Γιακούπ Κρασνίτσι είπε πως οι εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν νωρίτερα από τις 13 Φλεβάρη όπως είχε ανακοινώσει αρχικά στο τέλος της περασμένης βδομάδας. Προέβλεψε πως έπειτα από τη χτεσινή αποχώρηση της «Δημοκρατικής Λίγκας Κοσσόβου» του Φατμίρ Σεϊνίου από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι οι κάλπες θα μπορούσαν να στηθούν ακόμη και πριν από την Πρωτοχρονιά.

Τέλος, χτες κόμματα των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου δήλωσαν πως θα μποϊκοτάρουν τις πρόωρες γενικές εκλογές με μοναδική εξαίρεση τον πρόεδρο της επαρχιακής επιτροπής του «Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης» Ράντιελ Νόικιτς που είπε πως το κόμμα του θα κατεβάσει υποψήφιους στις εκλογές που θα διεξαχθούν στο προτεκτοράτο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ