Τρίτη 19 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέα πανεργατική απεργία

Από τη διαδήλωση στο Μπορντό το περασμένο Σάββατο
Από τη διαδήλωση στο Μπορντό το περασμένο Σάββατο
ΠΑΡΙΣΙ.--

Με περισσότερους κλάδους να λαμβάνουν αποφάσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, πραγματοποιείται, σήμερα, στη Γαλλία η τέταρτη γενική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με αιχμή το νομοσχέδιο ισοπέδωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος που πιεστικά προωθεί η κυβέρνηση Σαρκοζί, με σκοπό να πάει τις συντάξεις πολύ πάνω από τα 67 καθώς θέτει όρο τα 41,6 χρόνια υποχρεωτικών ασφαλιστικών εισφορών. Μετά από την επιτυχία του συλλαλητηρίου του Σαββάτου (περισσότερες από 220 συγκεντρώσεις με περίπου τρία εκατομμύρια διαδηλωτές σε όλη τη χώρα, αν και η Αστυνομία μίλησε για 880.000) η εκτίμηση ήταν ότι η σημερινή απεργία έχει όλες τις προϋποθέσεις να είναι η μαζικότερη από την έναρξη των κινητοποιήσεων στις αρχές Σεπτέμβρη. Και αυτό ενώ η συζήτηση στη Γερουσία παίρνει νέα παράταση λόγω των έντονων αντεγκλήσεων και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη ή την Παρασκευή, αν δεν υπάρξουν επιπλέον απρόοπτα.

Επίσης, συνεχίζεται η απεργία διαρκείας που έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι και στα 12 διυλιστήρια της χώρας παρά την καταστολή.

Στο «χορό» των κινητοποιήσεων διαρκείας εισήλθαν από το Σαββατοκύριακο και οι οδηγοί φορτηγών, οι οποίοι είτε μπλοκάρουν δρόμους είτε οδηγώντας με πολύ χαμηλή ταχύτητα μπλοκάρουν την κυκλοφορία γύρω από όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Παράλληλα, τα μέλη όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων των σιδηροδρομικών αποφάσισαν την Κυριακή κλιμάκωση, κάτι που σημαίνει ότι εφόσον συνεχίζονται οι 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες τους, θα προχωρήσουν σε περαιτέρω μείωση των, ήδη, λιγοστών δρομολογίων. Τέλος, η συνδικαλιστική οργάνωση CGT στις αερομεταφορές κάλεσε σε τουλάχιστον διήμερες κινητοποιήσεις στην «Air France».

Από την πλευρά τους, δυναμικό «παρών» δίνουν μαθητές και φοιτητές. Περίπου 600 λύκεια στη χώρα βρίσκονται σε κινητοποίηση, ενώ σειρά διαμαρτυριών διοργανώνονται και στα πανεπιστήμια. Οι μαθητές απέκλεισαν δρόμους και σταθμούς Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, και χτες, σε πολλές πόλεις και προάστια. Δεν έλειψαν τα παρατράγουδα, που χτες πήραν μεγαλύτερες διαστάσεις, με αυτοκίνητα να πυρπολούνται, επεισόδια να σημειώνονται με αστυνομικούς και να γίνονται 196 προσαγωγές. Τα χειρότερα επεισόδια σημειώθηκαν στις πόλεις Μπορντό, Ναντ, Λιόν, Ναντέρ, Εβρί, Μπομπινί.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, δηλώνει αμετακίνητη αλλά πολλαπλά είναι τα δείγματα ότι έχουν αρχίσει οι κλυδωνισμοί. Από την πλευρά του το Σοσιαλιστικό Κόμμα ελίσσεται με κύριο στόχο, όπου μπορεί να το επιβάλει, να μη διευρυνθεί το διεκδικητικό πλαίσιο, κάτι που εξυπηρετεί τη δική του εκδοχή διαχείρισης του συστήματος. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι στο βασικό ζήτημα της μεταρρύθμισης για 41,6 χρόνια υποχρεωτικές εισφορές έχει συμφωνήσει, όπως και με όλα τα αντεργατικά μέτρα που παίρνουν οι καπιταλιστές σε όλη την ΕΕ. Επομένως, για να ξεφύγει το εργατικό κίνημα από τον εγκλωβισμό σε περιορισμένα αιτήματα απαιτείται συνολική ρήξη με το κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ