Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΥΓΕΙΑ
ΛΕΣΒΟΣ
«Οι αγροτικοί γιατροί δεν είναι δούλοι»

Χτες έκαναν μαχητική παράσταση διαμαρτυρίας, αναδεικνύοντας πως τα εξοντωτικά ωράρια είναι επικίνδυνα και για τους ασθενείς

Με τα συνθήματα «Οι αγροτικοί γιατροί δεν είναι δούλοι» και «Οχι στην κατάρρευση του ΕΣΥ» 30 απ' τους 50 αγροτικούς γιατρούς που επανδρώνουν τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) και τα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ) του Νομού Λέσβου έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή του Βοστάνειου Νοσοκομείου Παύλο Παπαδόπουλο.

Οι αγροτικοί γιατροί, που έκαναν χτες στάση εργασίας, εργάζονται στα - γυμνά από υποδομές - 4 ΚΥ και τα 30 ΠΙ του νησιού και αναγκάζονται - για να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού - να εργάζονται συνεχώς μέχρι και 55 ώρες και χωρίς ρεπό στα ΚΥ, ενώ στα ΠΙ είναι συνεχώς σε 24ωρη ετοιμότητα για πέντε μέρες τη βδομάδα. Μάλιστα, η διοίκηση του νοσοκομείου, επικαλούμενη προφορικές εντολές της Διοίκησης της Υγειονομικής Περιφέρειας, απείλησε τους αγροτικούς γιατρούς ότι σε περίπτωση που κάνουν χρήση των ρεπό θα υπάρχουν περικοπές στους μισθούς ή θα χρεώνονται ως κανονικές άδειες. Οι αγροτικοί γιατροί, παρουσία και του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Βοστάνειου, υπογράμμισαν ότι μετά τα εξαντλητικά ωράρια των εφημεριών είναι πια επικίνδυνοι για τους κατοίκους, καθώς δεν μπορούν να ασκήσουν σωστή ιατρική.

Ο διοικητής του νοσοκομείου τους παρέπεμψε στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι αν το υπουργείο Υγείας υποδείξει ότι δικαιούνται τα ρεπό, δε θα έχει αντίρρηση να κάνουν χρήση και οι αγροτικοί γιατροί. Υποσχέθηκε ότι μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα θα επιδιώξει απάντηση απ' το υπουργείο Υγείας και σε περίπτωση που δεν υπάρξει απάντηση, οι αγροτικοί γιατροί θα αρχίσουν να παίρνουν τα ρεπό τους. Αναπάντητο όμως άφησε το ερώτημα για το τι θα γίνει με την ετοιμότητα στα ΠΙ, καθώς, όπως υπογράμμισαν οι αγροτικοί γιατροί, αυτή συναρτάται με την επάνδρωση των ΚΥ με ασθενοφόρα και προσλήψεις γιατρών τόσο στα ΚΥ όσο και στα ΠΙ.

Τέλος, οι γιατροί δήλωσαν την αντίθεσή τους με την επέκταση - και όχι την εφαρμογή όπως γράφτηκε χτες στο «Ρ» εκ παραδρομής - της είσπραξης των τριών ευρών και απ' τα ΚΥ σε όσους προσέρχονται για εξετάσεις. Ο διοικητής του νοσοκομείου υπεραμύνθηκε της νέας εγκυκλίου που έστειλε ο υπουργός Υγείας σύμφωνα με την οποία η είσπραξη των τριών ευρώ επεκτείνεται απ' τα νοσοκομεία και στα ΚΥ με την εξαίρεση των ασφαλισμένων του ΟΓΑ, των ανασφάλιστων και ορισμένων άλλων κατηγοριών. Οι ασφαλισμένοι, υποστήριξε, από άλλα Ταμεία, όπως π.χ. το ΙΚΑ, θα καταβάλλουν τα τρία ευρώ στο ΚΥ και στη συνέχεια θα τα εισπράττουν απ' τα Ταμεία τους. Δηλαδή εφαρμόζει το χαράτσι που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και συνεχίζεται απ' τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εδώ και είκοσι χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ