Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Σπρώχνει την επίθεση με «διαλόγους»

Να πάει σε «διάλογο» με την κυβέρνηση και να ζητήσει τη μετατροπή του ΕΤΑΤ σε Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο Τραπεζοϋπαλλήλων αποφάσισε η συνδικαλιστική πλειοψηφία στη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ). Την απόφαση πήραν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και οι διάφοροι «ανεξάρτητοι», θιασώτες του εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ δημιούργησε το ΕΤΑΤ εξειδικεύοντας την εφαρμογή του προηγούμενου αντιασφαλιστικού νόμου του ΠΑΣΟΚ, του 3029/2002 (γνωστού ως νόμου Ρέππα), στις τράπεζες. Η κυβέρνηση της ΝΔ κατάργησε επικουρικά ταμεία και μαζί τους τις τεράστιες υποχρεώσεις των τραπεζιτών σε αυτά (χαρίζοντάς τους εκατομμύρια ευρώ), ενέταξε όλους τους ασφαλισμένους τραπεζοϋπαλλήλους μετά το 1993 στο επικουρικό του ΙΚΑ (το οποίο οδήγησε στη συρρίκνωση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων) και δημιούργησε το ΕΤΑΤ, όπου ενέταξε τους ασφαλισμένους πριν το 1993, υποσχόμενη ότι έτσι θα διατηρήσουν τα δικαιώματά τους. Σήμερα όμως υπάρχει το ενδεχόμενο να διαλυθεί το ΕΤΑΤ νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονικό όριο, στο όνομα της αντιμετώπισης των ελλειμμάτων και της οικονομικής κρίσης. Σε αυτή την κατάσταση η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, αντί να οργανώσει τον αγώνα του συνόλου των εργαζομένων, παίζει το ρόλο του θεσμικού συνομιλητή και κάνει προτάσεις που στηρίζονται στην πλήρη αποδοχή της αντεργατικής πολιτικής που εφαρμόζεται. Γιατί το κύριο δεν είναι η μορφή που θα πάρει κάποιο Ταμείο, αλλά η ίδια η προστασία και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Τα οποία όπως δε διασφαλίστηκαν με το θνησιγενές ΕΤΑΤ, έτσι δε θα διασφαλιστούν και τώρα. Ομως, για άλλη μια φορά η ΟΤΟΕ κάνει ότι δε γνωρίζει τι συμβαίνει με την επικουρική ασφάλιση. Παραπλανά τους εργαζόμενους, τη στιγμή που η κυβέρνηση και με τον τελευταίο αντιασφαλιστικό νόμο «κόβει νέο κοστούμι» για όλες τις επικουρικές συντάξεις και για όλα τα Ταμεία.

Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, το «Αγωνιστικό Μέτωπο» κατήγγειλαν τη στάση των άλλων παρατάξεων και καλούν τους εργαζόμενους να παλέψουν για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση.

Εξελίξεις στην Εμπορική

Στη γραμμή της ταξικής συνεργασίας που ξεπουλά τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων κινείται και η πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα. Ετσι, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΕΑΣ (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) ετοιμάζονται να πάνε - αργά ή γρήγορα - σε «διάλογο» με την εργοδοσία ανοίγοντας το δρόμο για την αλλαγή του Οργανισμού Προσωπικού, ο οποίος αποτελεί ένα στοιχειώδες πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων από την εργοδοτική ασυδοσία.

Στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Σωματείου, οι ταξικές δυνάμεις, η ΕΣΑΚ πρότειναν να απορριφθεί ο «διάλογος» στον οποίο καλεί η εργοδοσία με θέμα ορισμένες αλλαγές στον Οργανισμό. Να την καταγγείλουν καθώς αρνείται να εντάξει στον Οργανισμό εργαζόμενους που έχει προσλάβει τον τελευταίο καιρό και φθάνουν περίπου τους 700. Να προχωρήσουν άμεσα σε απεργία με αίτημα την ένταξη όλων. Την πρόταση της ΕΣΑΚ απέρριψαν οι άλλες παρατάξεις, που είναι και πάλι έτοιμες να στηρίξουν τους αντεργατικούς σχεδιασμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ