Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΣΑΒΕΣ - ΙΡΑΝ - ΣΥΡΙΑ
Πολύμορφες συμφωνίες

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Με στόχο την επίτευξη συμφωνιών στον ενεργειακό, οικονομικό και εμπορικό τομέα, συνεχίζεται η περιοδεία του Προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Εμπόριο, ενέργεια και κοινά αναπτυξιακά προγράμματα ήταν οι πλέον σημαντικοί οικονομικοί τομείς που ενισχύθηκαν από το πακέτο των 11 νέων διμερών συμφωνιών που υπέγραψαν οι Πρόεδροι του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και ο Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες, συμφωνίες που αναμένεται να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις διμερείς σχέσεις.

Συγκεκριμένα, Βενεζουέλα και Ιράν θα συστήσουν μια κοινή ναυτιλιακή εταιρεία, ούτως ώστε να μεταφέρονται τουλάχιστον μισό εκατομμύριο αργού πετρελαίου από τη Βενεζουέλα προς τις χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, ενώ προβλέπεται επίσης η επένδυση εκ μέρους της Βενεζουέλας στο πεδίο του νοτίου Παρς, που θεωρείται το πλουσιότερο σε πετρέλαιο στον κόσμο. Επίσης, οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν για την από κοινού ανέγερση συγκροτήματος κοινωνικών - εργατικών κατοικιών στις δύο χώρες. Οι έντεκα αυτές συμφωνίες αποτελούν συνέχεια των συνολικά 200 συμφωνιών και μνημονίων συναντίληψης που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες την τελευταία πενταετία σε διάφορους τομείς και αφορούν όγκο οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών περισσοτέρων των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Χτες, ο Πρόεδρος Τσάβες επισκέφτηκε τη Συρία όπου συναντήθηκε με το Σύρο ομόλογό του Μπασάρ αλ Ασαντ και υπέγραψαν συνολικά έξι νέες συμφωνίες μεταξύ των οποίων δεσπόζει η συμφωνία για την από κοινού οικοδόμηση ενός διυλιστηρίου στην πόλη Χομς στη Δυτική Συρία. Οι υπόλοιπες συμφωνίες αφορούν την ενέργεια αλλά και το εμπόριο, τη ναυτιλιακή συνεργασία και τη σύσταση κοινών επιχειρήσεων για την καλλιέργεια και επεξεργασία μακροϊνών βαμβακιού, επεξεργασίας και διανομής ελαιολάδου.

Μετά τη Συρία ο Πρόεδρος Τσάβες θα επισκεφθεί τη Λιβύη και την Αλγερία, ενώ η περιοδεία θα ολοκληρωθεί στην Πορτογαλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ