Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Απορρίπτεται η ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ερωτηματικά και για τη νέα στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ

Ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Ντμίτρι Ρογκόζιν, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό RT και σχολιάζοντας τις δηλώσεις μερικών εμπειρογνωμόνων που υποστήριζαν πως ήρθε η ώρα για την ένταξη της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, σημείωσε σχετικά: «Η Ρωσία δε θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και γι' αυτό το λόγο είναι άσκοπο να μιλάμε περί αυτού του θέματος». Οπως υπογράμμισε ο Ντ. Ρογκόζιν, οι δηλώσεις αυτές «είναι μια προσπάθεια να μας στερήσουν την επιχειρηματολογία μας κατά της ένταξης άλλων χωρών της Ευρώπης, ιδιαίτερα, της Ουκρανίας και της Γεωργίας, στο ΝΑΤΟ. Εάν είναι να ενταχθούμε κι εμείς στο ΝΑΤΟ, τότε πώς θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να τασσόμαστε κατά της ένταξης των γειτόνων μας;».

Σύμφωνα με τα λόγια του Ρογκόζιν, τον τελευταίο καιρό, το ΝΑΤΟ πράγματι προσπαθεί να τραβήξει τη Ρωσία στα σχέδιά του, όπως με τη συμμετοχή της Ρωσίας στο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, ωστόσο στη Ρωσία συχνά δεν καταλαβαίνουν το νόημα των προτάσεων της Συμμαχίας. Η Μόσχα ακόμα δεν μπορεί να προσδιορίσει «κατά πόσο κάτι τέτοιο θα είναι χρήσιμο για τις σχέσεις μας και γενικά για το μέλλον της Ευρώπης». Μάλιστα, αναφερόμενος στην πρόταση για κοινή αντιπυραυλική ασπίδα ΝΑΤΟ - Ρωσίας, πρόσθεσε: «Μας προτείνουν συμμετοχή στην αντιπυραυλική ασπίδα, ωστόσο δεν μας δίνουν τίποτα το χειροπιαστό, είναι πρακτικά αδύνατο να καταλάβουμε το νόημα». Επιπλέον ο Ρογκόζιν υπογράμμισε πως δεν είναι σαφής η νέα στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ.

Κατά τη γνώμη του Βλαντισλάφ Μπελόφ, διευθυντή του Τμήματος χωρών και περιοχών του Ινστιτούτου της Ευρώπης, δεν είναι τυχαίο που το ΝΑΤΟ προσπαθεί να προσελκύσει τον πρώην του αντίπαλο, τη Ρωσία, στο σημερινό του σύστημα και στη δομή του. «Για γεωπολιτικούς και πολιτικούς λόγους, χωρίς τη Ρωσία τα θέματα ασφάλειας δεν μπορούν να λυθούν. Η Μόσχα παραμένει ένας από τους στρατηγικούς παίκτες στον κόσμο», θεωρεί ο Β. Μπελόφ, υποδεικνύοντας και τη σημαντική οικονομική πλευρά των σχέσεων Ρωσίας και ΕΕ.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ