Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αντιδράσεις εργαζομένων

Από τις προχτεσινές λαϊκές αντιδράσεις στο Λονδίνο
Από τις προχτεσινές λαϊκές αντιδράσεις στο Λονδίνο
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Διαδηλώσεις διαμαρτυριών των εργαζομένων, ενάντια στο πρόγραμμα λιτότητας που περιλαμβάνει περικοπές - μαμούθ στο δημόσιο τομέα και στις κοινωνικές δαπάνες, ξεκίνησαν από το απόγευμα της «Μαύρης Τετάρτης», όπως ονόμασαν οι εργαζόμενοι την προχτεσινή ημέρα, ημέρα που ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν παρουσίασε το πακέτο περικοπών στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Από τη σχετικά μικρή σε μέγεθος διαδήλωση έξω από το Κοινοβούλιο την Τετάρτη - πάνω από 5.000, σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων (TUC) - οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας απλώθηκαν σε όλη τη Βρετανία. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», δημόσιοι υπάλληλοι, νοσοκόμες, βιβλιοθηκάριοι, δάσκαλοι, πυροσβέστες και άλλοι εργαζόμενοι πήραν μέρος στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο, στο Κάρντιφ, στο Σέφιλντ, στο Νιούκαστλ, στο Μπάρνσλεϊ, στο Κέιμπριτζ, στο Σάουθχάμπτον, στο Μπόλτον και στο Λούτον, ενώ αναμένεται οι κινητοποιήσεις να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν.

Την ίδια στιγμή όσο ο αχός κάθεται, ολοένα και περισσότερο αμφισβητούνται οι δεσμεύσεις του υπουργού Οικονομικών περί «δικαιοσύνης» στις περικοπές και ότι «αυτοί που έχουν περισσότερα θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα». Σύμφωνα με μία πρώτη ανάλυση του προγράμματος περικοπών του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών (IFS), το τίμημα της εξάλειψης του δημοσίου χρέους και της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος από 11% του ΑΕΠ σε 2% εντός τεσσάρων ετών θα το «πληρώσουν οι φτωχοί». Και οι εργαζόμενοι να προσθέσουμε, καθώς σχεδόν μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας στο Δημόσιο θα καταργηθούν, ενώ την ίδια στιγμή θα συρρικνωθεί το «κράτος πρόνοιας» και αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης στα 66 χρόνια για τους άνδρες από τα 65 και στα 65 χρόνια για τις γυναίκες από 60 που ισχύει σήμερα.

Επιπλέον, η τοπική αυτοδιοίκηση θα δει τους πόρους της να μειώνονται κατά 20%. Συρρικνώνονται τα επιδόματα τέκνου για 1,2 εκατομμύρια Βρετανούς και καταργούνται προγράμματα για τους ανέργους, όπως το «Δουλειές για το Μέλλον», το οποίο θεωρούνταν από τα πλέον επιτυχημένα στην Ευρώπη για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας.

Τις επιπτώσεις των τόσο δραστικών περικοπών ειδικά στις κοινωνικές δαπάνες «φοβάται» ακόμη και ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, βραβευμένος πρόσφατα με Νόμπελ, καθηγητής του London School of Economics - μαζί με τους άλλους δύο καθηγητές που στην ουσία όμως πρότειναν παρόμοια μέτρα, όπως αφορολόγητη εκμετάλλευση των επενδύσεων σε υποδομές για 30 ολόκληρα χρόνια, απολύσεις στο δημόσιο τομέα, πώληση όλων των δημόσιων επιχειρήσεων, δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων κ.ά. Ο λόγος της τωρινής αντίδρασης; Η κοινωνική έκρηξη που φοβούνται οι αστοί καθώς και ο Πισσαρίδης συνομολογεί ότι τόσο δραστικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες θα προκαλέσουν έκρηξη της φτώχειας, όπως δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα «Telegraph».

Χαρακτηριστικό είναι ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης το στηρίζουν ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας και η ένωση των 30 μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας, ενώ αντίθετες είναι οι οργανώσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι δημόσιοι υπάλληλοι και τα συμβιβασμένα συνδικάτα, που βλέπουν ότι δεν μπορούν να αντέξουν τις πιέσεις και τη διάθεση των εργαζομένων να αντιδράσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ