Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Στο 20% η ανεργία

Η ανεργία και το ασφαλιστικό απασχόλησαν την πρώτη μέρα διήμερης εκδήλωσης στον Πειραιά  

Στο «βούρκο» της ανεργίας βουλιάζει μέρα με τη μέρα το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, ο Πειραιάς. Η ανεργία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία άγγιξε το 20% και συνεχίζει να έχει ανοδικές τάσεις. Δεκάδες εργοστάσια έχουν κλείσει, η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη «μαραζώνει» μέρα με τη μέρα, ενώ οι ναυτεργάτες πετιούνται έξω από τα καράβια. Αυτή η κατάσταση παρουσιάστηκε σε διημερίδα, που ξεκίνησε χτες στο ξενοδοχείο «Μιστράλ», που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και το παράρτημα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ με θέμα: «Πειραιάς, ανεργία - ασφαλιστικό».

Πρόκειται για ακόμα μια διημερίδα από αυτές που διοργανώνει τα τελευταία χρόνια το ΕΚΠ και στις οποίες κάθε φορά διαπιστώνεται το πρόβλημα, αλλά η διοίκηση της πλειοψηφίας του ΕΚΠ δεν παίρνει καμιά αγωνιστική πρωτοβουλία επίλυσης, γιατί δεν επιδιώκει τη σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του ΕΚΠ Γ. Μίχας, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, ο οποίος για ακόμα μια φορά «ήπιε νερό» στο όνομα της ΟΝΕ. Είχε μάλιστα το θράσος να αναφερθεί σε σημαντικές παρεμβάσεις υπέρ (!) των εργαζομένων στο αντεργατικό τερατούργημα που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Προεξόφλησε δε και την έναρξη «διαλόγου» για το ασφαλιστικό.

Ο Β. Ξένος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, στην τοποθέτησή του αποκάλυψε την ουσία της σημερινής κατάστασης και τους στόχους της κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων. Ανέφερε ότι από τη μεριά των εκπροσώπων της κυβέρνησης εντοπίζονται τα προβλήματα, ωστόσο η όλη προσπάθειά τους είναι στο να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους από τη διεκδίκηση λύσεων. Αναφερόμενος στις ανατροπές στο ασφαλιστικό, τόνισε ότι είναι συνέχεια του πρόσφατου αντεργατικού νόμου και κατέληξε: «Εμείς λέμε ότι υπάρχει διέξοδος, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα και τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Υπάρχει και αυτή είναι η σύγκρουση με την πολιτική της ΟΝΕ για την αλλαγή αυτής της κατάστασης».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ μίλησε ο Λ. Αποστολίδης, ο οποίος, ενόψει των ανατροπών στο ασφαλιστικό, μίλησε για διάλογο μεταξύ των «κοινωνικών εταίρων», ενώ η Μαριέτα Γιαννάκου - Κουτσίκου εκ μέρους της ΝΔ διαφήμισε τους αντιασφαλιστικούς νόμους της κυβέρνησής της, τονίζοντας ότι αν δεν ψηφίζονταν αυτοί, σήμερα θα υπήρχαν και άλλα προβλήματα.

Χαιρετισμούς απηύθυναν και οι δήμαρχοι του Πειραιά Χρ. Αγραπίδης, του Περάματος Γ. Πατσιλινάκος και του Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης. Τη ζοφερή κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι του Περάματος μετέφερε ο Γ. Πατσιλινάκος, ο οποίος ανέφερε ότι η ανεργία έχει εκτιναχτεί στο 28%, ενώ στους νέους και στις γυναίκες στο 48%!

Εισηγητής στη διημερίδα ήταν και ο Θωμάς Κακκαβάς, μέλος του ΔΣ της ΠΟΛ και του ΔΣ του ΙΚΑ. Ο Θ. Κακκαβάς, αναφερόμενος στα σχέδια της κυβέρνησης για την κοινωνική ασφάλιση, τόνισε ότι ήδη έχει αναθέσει σε επιχείρηση του εξωτερικού να πραγματοποιήσει μελέτη για τις προοπτικές της. Οπως είπε, είναι βέβαιο ότι τα πορίσματα των μελετών θα είναι αρνητικά για την όλη εικόνα της κοινωνικής ασφάλισης και «θα αποτελέσουν άλλοθι για την προώθηση μέτρων που θα ολοκληρώνουν την καταστροφή της, ιδιαίτερα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα».

Αναφέρθηκε στον χαρακτήρα της ΚΑ, στις δυο λογικές που ισχύουν στην ΚΑ, στη συντηρητική και στην προοδευτική. Μίλησε για την τακτική της κυβέρνησης και τις κατευθύνσεις της, τα αποθεματικά, καθώς και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται σήμερα. «Οι θεμελιώδεις αρχές - τόνισε - για την εξυγίανση και οικονομική στήριξη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης είναι: ο χαρακτήρας της ΚΑ είναι κοινωνικός και δημόσιος. Αποκρούουμε κάθε λογική ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης. Ασφαλιστική κάλυψη όλων των εργαζομένων. Εγγυημένες από το κράτος παροχές ασφάλισης και υγείας. Οι πόροι της ΚΑ πρέπει να εξασφαλίζουν τις αναγκαίες ασφαλιστικές παροχές. Η αποδοτική διοίκηση και οργάνωση της ΚΑ». Εισηγητές επίσης στην ημερίδα ήταν ο Ρ. Σπυρόπουλος, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ο Δ. Στρατούλης, μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ