Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ «CONTI»
Εξι τραυματίες σε δυο ώρες!

Τρία εργατικά ατυχήματα μέσα σε δυο ώρες στο εργοστάσιο «CONTI»,  ενώ στο «μερίδιο ευθύνης» των... εργαζομένων  αναφέρθηκε  ο πρόεδρος του ΕΚ Βόλου

Τρία εργατικά ατυχήματασημειώθηκαν μέσα σε δύο ώρες, την Τρίτη το πρωί, στο εργοστάσιο μεταλλοκατασκευών της «CONTI», στη Β` Βιομηχανική Περιοχή, στο Βελεστίνο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν έξι εργαζόμενοι. Τα εργατικά ατυχήματα έρχονται να προστεθούν στα πολλά που έχουν γίνει, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, στο Νομό Μαγνησίας. Νωπό είναι ακόμα το αίμα των δύο εργαζομένων, του Γ. Μπουκουβάλα και του Π. Γώνια, οι οποίοι πριν λίγες μέρες βρήκαν τραγικό τέλος από τα δύο θανατηφόρα ατυχήματα που σημειώθηκαν, αντίστοιχα, στη Χαλυβουργία Θεσσαλίας και στη βιομηχανία «Σοβέλ» στον Αλμυρό.

Οι δύο νεκροί εργαζόμενοι και το «μπαράζ» των εργατικών ατυχημάτων στη βιομηχανία «CONTI» έρχονται ν' αναδείξουν με τον πιο τραγικό τρόπο την αχαλίνωτη εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία, που θυσιάζει ανθρώπινες ζωές στο βωμό της μεγιστοποίησης του κέρδους. Το πρώτο εργατικό ατύχημα στη βιομηχανία «CONTI» έγινε στις 10 το πρωί της Τρίτης, όταν ένας εργαζόμενος επιχείρησε να σταματήσει τη λειτουργία της πριονοκορδέλας, για να ελέγξει το μηχάνημα. Στην προσπάθειά του να το ακουμπήσει έκοψε το δάχτυλό του.

Για το εργατικό ατύχημα ειδοποιήθηκε το Εργατικό Κέντρο και το Κέντρο Πρόληψης Εργατικών Ατυχημάτων, ο προϊστάμενος του οποίου έστειλε τριμελή ομάδα εμπειρογνωμόνων στο εργοστάσιο, προκειμένου να συντάξει την απαραίτητη έκθεση αυτοψίας για την εξακρίβωση των αιτιών που προκάλεσαν το ατύχημα. Την ίδια ώρα που η τριμελής επιτροπή επισκεπτόταν το εργοστάσιο, περίπου στις 11 το πρωί, έγινε έκρηξη σ' ένα πιεστικό καζάνι και εκτινάχτηκε το καπάκι στο ταβάνι του εργοστασίου, με αποτέλεσμα το υγρό που βρισκόταν μέσα να πέσει πάνω στα πρόσωπα τεσσάρων εργαζομένων, οι οποίοι υπέστησαν εγκαύματα ελαφράς μορφής. Εκείνη την ώρα οι Επιθεωρητές Εργασίας βρισκόταν σε πολύ κοντινή απόσταση από το σημείο που έγινε το εργατικό ατύχημα.

Και λίγο αργότερα «τρίτωσε το κακό». Ακόμα ένας εργάτης τραυματίστηκε όταν έπεσε πάνω του φορτίο βάρους 300 κιλών που είχε φορτωθεί στο γερανό χωρίς να ευθυγραμμιστεί, με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα στο πόδι.

Προκλητική στάση

Οταν έγιναν και τα τρία εργατικά ατυχήματα, στο χώρο του εργοστασίου «CONTI» βρέθηκε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Αντ. Τυλιγάδας, όχι, όμως, για να καταγγείλει την εργοδοτική ασυδοσία, ως όφειλε, αλλά να επιρρίψει, ούτε λίγο ούτε πολύ, τις ευθύνες για τα εργατικά ατυχήματα στους ίδιους τους εργαζόμενους. Ξεπερνώντας κάθε όριο πρόκλησης και θράσους, είπε ότι μερίδιο ευθύνης έχουν κάποιες φορές και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, θέλοντας να κρατήσει κάποια προσχήματα πρόσθεσε... ότι οι αιτίες των ατυχημάτων δεν παύουν να είναι η εντατικοποίηση της δουλιάς και η χρήση επικίνδυνων μηχανημάτων από ανειδίκευτους εργάτες. Μάλιστα, δήλωσε ότι το Εργατικό Κέντρο Βόλου θα λάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με την Επιθεώρηση Εργασίας και τους εργοδότες (!), για τη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης και θα οργανώσει ημερίδες όπου θ' αναλυθούν στους εργαζόμενους οι κίνδυνοι που διατρέχουν και οι τρόποι προφύλαξής τους!!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ