Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ
Σύμπλευση με κοινούς στόχους

ΜΟΣΧΑ.--

Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, είχε χτες στη Μόσχα ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, όπου επιβεβαιώθηκε από τις δύο πλευρές η σημαντική πρόοδος στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ο Μεντβέντεφ υποστήριξε μάλιστα πως οι σχέσεις αυτές «μας δίνουν μια ευκαιρία να αναπτυχθεί μια στενότερη συνεργασία και να δημιουργηθεί ένα πιο ισχυρό σύστημα ασφάλειας στην Ευρώπη και τον κόσμο». Από τη πλευρά του ο Ράσμουσεν εξέφρασε την ελπίδα πως θα αναπτυχθούν παραπέρα οι σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ και πως η σύνοδος του ΝΑΤΟ στα μέσα του Νοέμβρη θα είναι «μια νέα αρχή» για τις δύο πλευρές.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοίνωσε πως η χώρα του έλαβε τις προτάσεις του ΝΑΤΟ για τη συμμετοχή της Ρωσίας στη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη, οι οποίες, όπως είπε, θα αναλυθούν, προσθέτοντας πως αποτελεί επιδίωξη των δύο πλευρών η αντιμετώπιση κοινών απειλών. Ωστόσο, ο Ράσμουσεν θεώρησε απίθανη μια ενσωμάτωση σε ένα ενιαίο «αντιπυραυλικό» σύστημα, αλλά μάλλον θα υπάρξουν ξεχωριστά συστήματα που θα λειτουργούν υπό μια κοινή αρχιτεκτονική της συνεργασίας. Μετά τη συνάντηση Ράσμουσεν - Λαβρόφ, ο δεύτερος είπε πως η Μόσχα υποσχέθηκε να βοηθήσει περισσότερο το ΝΑΤΟ στη συνεχιζόμενη κατοχή του Αφγανιστάν, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Από την πλευρά του ο Ράσμουσεν εξέφρασε την ελπίδα πως η Ρωσία και το ΝΑΤΟ θα φτάσουν σε μια συμφωνία που θα είναι ένας συνδυασμός «διμερών συμφωνιών ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ» όπως και ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο «Ρία Νόβοστι», ο γγ του ΝΑΤΟ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας σ' αυτό τον τομέα με την Ουκρανία, εφόσον, όπως υποστήριξε, η ίδια το επιθυμεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ