Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέζει για αμνηστία η ισραηλινή ηγεσία

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Τη δοκιμασμένη μέθοδο του αιφνιδιασμού προκειμένου να υποστηριχθούν οι διπλωματικές της διεκδικήσεις φαίνεται ότι αποφάσισε να χρησιμοποιήσει, για άλλη μια φορά, η ισραηλινή ηγεσία. Ετσι, ενώ προσγειωνόταν στη χώρα για επίσημη επίσκεψη ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωνε ότι «αναβάλλει μέχρι νεοτέρας» το διάλογο «για ζητήματα άμυνας και ασφάλειας» με το Λονδίνο.

Η αναβολή αυτή, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Γιγκάλ Παλμόρ, είναι «έκφραση διαμαρτυρίας» για τη βρετανική νομοθεσία που δίνει δικαίωμα να γίνονται προσφυγές σε βάρος Ισραηλινών αξιωματούχων με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου, με αποτέλεσμα να εκδίδονται εντάλματα σύλληψης γι' αυτούς, τα οποία τίθενται σε ισχύ εφόσον βρεθούν σε βρετανική επικράτεια. Τελευταίο τέτοιο επιβεβαιωμένο περιστατικό είναι η έκδοση εντάλματος κατά της πρώην υπουργού Εξωτερικών και νυν επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Καντίμα», Τζίπι Λίβνι, πέρυσι το Δεκέμβρη (για το ρόλο της στην εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, στις αρχές του 2009). Η Λίβνι τελικά δεν μετέβη στη Βρετανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον ίδιο λόγο αναβλήθηκε η προγραμματισμένη, για τις αρχές της εβδομάδας, επίσκεψη στη Βρετανία του υπουργού Πληροφοριών, Νταν Μεριντόρ. Κάτι που είχε γίνει, λίγα 24ωρα νωρίτερα, με την επίσκεψη του ιδίου και στην Ισπανία, όπου ισχύει ανάλογη νομοθεσία.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έκρυψε την έκπληξή του για την αιφνιδιαστική ισραηλινή κίνηση. Εντούτοις, έσπευσε να σχολιάσει ότι έχουν, ήδη, δρομολογηθεί ενέργειες προκειμένου να μην εκδίδονται «επιζήμια» εντάλματα. Ο ίδιος ο Χέιγκ, δε, έσπευσε να υποβαθμίσει το γεγονός, τονίζοντας ότι «έτσι κι αλλιώς ζητήματα άμυνας και ασφάλειας βρίσκονται πάντα στην ατζέντα των συνομιλιών, όποια μορφή και αν αυτή πάρει». Ο Χέιγκ θα μεταβεί και στη Δ. Οχθη.

Αεροπορική επιδρομή και νέες επαφές συμφιλίωσης

Ενας 25χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν όταν ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε αυτοκίνητο έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας στην πόλη της Γάζας. Ενδιαφέρον πάντως έχει η ανακοίνωση των αρχών της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας, ότι ο νεκρός ήταν μέλος της οργάνωσης «Στρατός του Ισλάμ», οργάνωση που φέρεται να έχει διασυνδέσεις με την «αλ Κάιντα».

Την ίδια ώρα, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς, που περιοδεύει σε χώρες του Κόλπου, επιβεβαίωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα επαναληφθούν στη Δαμασκό επαφές της «Φατάχ» με τη «Χαμάς» σε μια προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας συμφιλίωσης. Ο Αμπάς, εμμέσως πλην σαφώς, επέρριψε ευθύνες για το διχασμό της παλαιστινιακής πολιτικής σκηνής σε ιρανικές παρεμβάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ