Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Κίνηση - ελιγμός ;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων ανακοίνωσε ότι εντάσσει την οργάνωση «Τζουνταλάχ» που δρα στη νοτιοανατολική επαρχία του Ιράν, Σιστάν - Μπαλουχιστάν, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η εξέλιξη αυτή έχει, σαφώς, ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η Τεχεράνη έχει, επανειλημμένως, υποστηρίξει ότι πίσω από τη συγκεκριμένη οργάνωση βρίσκονται συμφέροντα που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση του Ιράν και συνδέονται με τις ΗΠΑ.

Δεν μπορεί, επίσης, κανείς να μη συνδέσει τη συγκεκριμένη κίνηση με το γεγονός ότι εντός των επομένων ημερών αναμένεται μια νέα συνάντηση του Ιράν με την ομάδα των «6» (τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα - και Γερμανία) για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μια «χειρονομία καλής θέλησης» προς την Τεχεράνη.

Στη χτεσινή του ανακοίνωση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αιτιολόγησε την τοποθέτησή του, υποστηρίζοντας ότι η «Τζουνταλάχ» φέρει την ευθύνη για τη δολοφονία δεκάδων πολιτών και μελών των ιρανικών δυνάμεων. Εφόσον μια οργάνωση εντάσσεται στον κατάλογο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ύποπτοι που κινδυνεύουν με σύλληψη θεωρούνται όσοι έχουν την οποιαδήποτε σχέση με αυτήν.

Η «Τζουνταλάχ» διατείνεται ότι επιδιώκει να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα της μειονότητας των Μπαλούχων στο Ιράν, που κατοικούν κυρίως στην επαρχία Σιστάν - Μπαλουχιστάν και να τερματιστούν οι διακρίσεις εναντίον τους. Το βέβαιο είναι ότι τα μέλη της οργάνωσης με ευκολία διέρχονται τα σύνορα με το γειτονικό Πακιστάν, όπου στην εκεί ομώνυμη επαρχία, επίσης ζουν Μπαλούχοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ