Τρίτη 16 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Πολιτική όξυνση

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Ανεβαίνει επικίνδυνα το πολιτικό θερμόμετρο στο Λίβανο με επίκεντρο τις ανακοινώσεις, εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος, της λίστας υπόπτων που έχει καταρτίσει μετά από έρευνες μηνών η αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ που διερευνά τη δολοφονία του Λιβανέζου πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι. Μετά από τις αλλεπάλληλες διαρροές οι οποίες κατέστησαν σαφές ότι μεταξύ των υπόπτων θα συγκαταλέγονται και μέλη, στελέχη ή προσωπικότητες που συνδέονται με τη φιλο-ιρανική σιιτική «Χεζμπολλάχ».

Ο ηγέτης της οργάνωσης Σεΐκ Χασάν Νασράλαχ εξαπέλυσε μύδρους πριν από δύο 24ωρα, απειλώντας ότι «θα κόψει τα χέρια» σε όποιον αποπειραθεί να αγγίξει το οποιοδήποτε μέλος της οργάνωσής του και επέμεινε ότι τα συμπεράσματα της επιτροπής «έχουν πολιτικά κίνητρα» αποφεύγοντας επισταμένα να σχολιάσει τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί. Στον αντίποδα, χτες, ο πρωθυπουργός της χώρας, Σάαντ Χαρίρι, γιος του δολοφονημένου και επικεφαλής του μεγαλύτερου σουνιτικού κόμματος, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι «δεν πτοείται από απειλές και δε θα διστάσει να εφαρμόσει ό,τι είναι απαραίτητο για τη χώρα και για τη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Υπενθυμίζεται ότι μετά από αλλεπάλληλους γύρους επαφών, στο Λίβανο έχει σχηματιστεί κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών παρατάξεων - οι οποίες βασίζονται στο σεχταριστικό θρησκευτικό διχασμό της χώρας. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε εξαιρετικά εύθραυστες ισορροπίες και μία κρίση ανάμεσα στη «Χεζμπολλάχ» και στους κυβερνητικούς της εταίρους δεν αποκλείεται διόλου να οδηγήσει σε κατάρρευση του κυβερνητικού σχηματισμού και σε αστάθεια σε μια χώρα που ακόμη δεν έχει συνέλθει από τον πολυετή εμφύλιο σπαραγμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ