Τρίτη 16 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Εκβιασμοί για ένταξη στο μηχανισμό τοκογλυφίας

ΔΟΥΒΛΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Καταιγισμός δηλώσεων, «αποκλειστικών πληροφοριών», φημών, διαψεύσεων ή βεβαιοτήτων για την ένταξη της Ιρλανδίας στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ. Ενας καταιγισμός που αποκαλύπτει μεν το εύρος των πιέσεων που ασκούνται στην Ιρλανδία να ενταχθεί στο μηχανισμό τοκογλυφίας, ωστόσο συσκοτίζει όπως είναι φυσικό, τους πραγματικούς στόχους του σκληρού παζαριού που διεξάγεται με αντίτιμο την επιβίωση του ιρλανδικού λαού.

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας συνεχίζει να διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει υποβάλλει αίτημα ένταξής της στο μηχανισμό στήριξης, ωστόσο μετά το μπαράζ των δηλώσεων ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και μάλιστα με το βρετανικό BBC να αναφέρει ακόμη και το συμφωνηθέν ποσό, από 60 έως 80 δισεκατομμύρια και του «Financial Times» να αναφέρουν ότι σύμφωνα με τους αναλυτές είναι «θέμα χρόνου». Τελικά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, αν και αρνήθηκε την προσφυγή, παραδέχθηκε ότι η Ιρλανδία «έχει διεθνείς επαφές». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας Ντικ Ροχ, ο οποίος τόνισε πως «το σενάριο ότι η Ιρλανδία χτυπά την πόρτα του ΔΝΤ ή έχει ανάγκη από πακέτο διάσωσης της ΕΕ είναι εσφαλμένο, αλλά εάν πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις θα είναι πολύ, πολύ επικίνδυνο». Την ίδια στιγμή, οι «πληροφορίες» επιμένουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν, θα ζητήσει επισήμως «βοήθεια» κατά τη σημερινή Σύνοδο των υπουργών Οικονομίας «Ecofin», παρά το γεγονός ότι το διαψεύδει διαβεβαιώνοντας μάλιστα πως η Ιρλανδία διαθέτει χρηματικά αποθέματα τουλάχιστον για ένα εξάμηνο.

«Πληροφορίες», διόλου τυχαίες, καθώς έχει γίνει γνωστό από «πηγές» προσκείμενες στη καγκελαρία της Γερμανίας, ότι η Αγκελα Μέρκελ ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στο Δουβλίνο να ζητήσει οικονομική βοήθεια πριν από την πριν τη σημερινή σύνοδο.

Στόχος της Γερμανίδας καγκελαρίου, είναι να διασκεδαστούν οι ανησυχίες σχετικά με μια επικείμενη ιρλανδική χρεοκοπία, ώστε να μπορέσει το Βερολίνο να «περάσει» το αίτημα συμμετοχής και ιδιωτών επενδυτών στο μηχανισμό στήριξης. Αίτημα που ήδη προκαλεί σοβαρές αναταράξεις εντός της ΕΕ. «Η Ευρώπη πρέπει να απομακρύνει κινδύνους για το ευρώ και να δημιουργήσει μια νέα "άγκυρα" χρηματοοικονομικής και οικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη» επέμενε πάντως η Αγκελα Μέρκελ, χτες, κατά την ομιλία της στο συνέδριο του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στην Καρλσρούη.

Στο χορό των πιέσεων προς την Ιρλανδία και η Πορτογαλία, που και αυτή βρίσκεται υπό τον κλοιό των πιέσεων. Χτες, παραμονή του «Ecofin», ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Φερνάντο Τεξέιρα ντος Σάντος μέσω συνέντευξής του στην ειδησεογραφική υπηρεσία «Dow Jones Newswires», ζήτησε από την ιρλανδική κυβέρνηση να λάβει υπόψη της, τα άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης, σε μια έμμεση πλην σαφή έκκλησή του προς την ιρλανδική κυβέρνηση να αποδεχθεί την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό οικονομικής στήριξης που της προσφέρεται από την ΕΕ. Ενώ λίγο αργότερα σε δηλώσεις προς τους «Financial Times» «απείλησε» τρόπο τινά, ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης από άλλες χώρες μπορεί να αναγκάσει την Πορτογαλία να ζητήσει ένταξη σε μηχανισμό στήριξης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο «ζενίθ» οι απειλές και η κινδυνολογία (2012-06-01 00:00:00.0)
«Δύσκολη» η έγκριση της Συνθήκης της Λισαβόνας (2009-09-05 00:00:00.0)
Στις ευρωκάλπες με στόχο το λαϊκό «όχι» (2009-05-31 00:00:00.0)
ΙΡΑ: Τέλος στη διαδικασία αφοπλισμού (2005-02-04 00:00:00.0)
«Χτυπάνε» κόκκινο οι πιέσεις για «ναι» (2002-10-15 00:00:00.0)
«Ο λαός κερδίζει την ΕΕ» (2001-06-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ