Τρίτη 16 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ανασχηματισμός με βλέμμα στις εκλογές του 2012

ΠΑΡΙΣΙ.--

Τέλος στην τακτική των δήθεν «ανοιχτών οριζόντων» και της προσέγγισης «προσωπικοτήτων» από τον κεντρώο χώρο και το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας αποφάσισε να δώσει, όπως φάνηκε, ο Γάλλος Πρόεδρος με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος σύμφωνα με δημοσκοπήσεις βρίσκεται στο ναδίρ της δημοτικότητάς του μετά την αναμέτρηση με τους εργαζομένους για το νομοσχέδιο ισοπέδωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος, φαίνεται ότι αποφάσισε να «ρίξει στη μάχη το βαρύ πυροβολικό» της λεγόμενης παραδοσιακής δεξιάς, αξιοποιώντας υψηλόβαθμα γνωστά στελέχη του γκολικού κόμματός του (UMP). Οι περισσότεροι αναλυτές, χτες στη Γαλλία, εκτιμούσαν ότι οι επιλογές Σαρκοζί προμηνύουν σκληρότερα μέτρα για τους εργαζόμενους.

Ετσι, την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση είδαν οι δήθεν «κεντρώοι» Ερβέ Μορίν (που επιτέθηκε στον Σαρκοζί και μίλησε για «καθαρά προεκλογική κυβέρνηση») υπουργός Αμυνας, Ζαν-Λουί Μπορλού υπουργός Περιβάλλοντος, Μπερνάν Κουσνέρ υπουργός Εξωτερικών, η μαύρη υπουργός Αθλητισμού Ράμα Γιάντε, καθώς και η υπουργός Αστικών Υποθέσεων Φαντέλα Αμάρα, για την οποία ο Σαρκοζί δεν κουραζόταν να επαναλαμβάνει ότι έχει μεγαλώσει σε γκέτο και η συμμετοχή της στην κυβέρνηση αποδεικνύει ότι ο ίδιος «δεν έχει πρόβλημα με τα γκέτο». Εκτός κυβέρνησης βρέθηκε και ο, μέχρι πρότινος, στενός συνεργάτης του Σαρκοζί, υπουργός Εργασίας και Προϋπολογισμού Ερίκ Βερτ, που φαίνεται ότι «πλήρωσε» την εμπλοκή του στο σκάνδαλο με τις φοροαπαλλαγές της κληρονόμου της «L'Oreal», αλλά και ότι «πήρε επάνω του» όλο το βάρος της σύγκρουσης για το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο.

Πρωθυπουργός της χώρας παραμένει ο Φρανσουά Φιγιόν, ενώ μεταξύ των επανεμφανίσεων, αναμφιβόλως, η ηχηρότερη είναι αυτή του Αλέν Ζιπέ, πρώην πρωθυπουργού, που ανέλαβε το υπουργείο Αμυνας και δήλωσε ανοιχτά ότι «εντάχθηκε στην κυβέρνηση για να μην έρθει στην εξουσία η αντιπολίτευση!». Υπουργός Οικονομικών παρέμεινε η Κριστίν Λαγκάρντ (προς ανακούφιση του γαλλικού ΣΕΒ και των ...αγορών), υπουργός Εσωτερικών και Μετανάστευσης ο Μπρις Ορτεφέ, υπουργός Γεωργίας ο Μπρούνο Λε Μερ. Επίσης, η Μισέλ Αγιό-Μαρί έγινε υπουργός Εξωτερικών, υπουργός Εργασίας ο Ξαβιέ Μπερτράν, υπουργός Προϋπολογισμού ο Φρανσουά Μπαρουέν, υπουργός Παιδείας ο Λικ Σατέλ, υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας η Βαλερί Πεκρές.

Οι δύο, θεωρητικώς, «κεντρώοι» που επιβίωσαν είναι ο Φρεντερίκ Μιτεράν ως υπουργός Πολιτισμού, ενώ ο Μισέλ Μερσιέ ανέλαβε το υπουργείο Δικαιοσύνης και κλήθηκε, κατευθείαν, ν' αντιμετωπίσει την απεργία των σωφρονιστικών υπαλλήλων σε όλη τη χώρα που διαμαρτύρονται για σκληρές συνθήκες εργασίας και για την προοπτική μείωσης των θέσεων εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ