Τρίτη 16 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ - ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ
Ενταση με επίκεντρο τις εδαφικές διαφορές

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.--

Ανεβαίνει συνεχώς το θερμόμετρο της έντασης μεταξύ της Κόστα Ρίκα και της Νικαράγουας, στο επίκεντρο της οποίας είναι οι εδαφικές διαφορές των δύο χωρών στο ποταμό Σαν Χουάν που αποτελεί φυσικό σύνορο των δύο χωρών κοντά στην Καραϊβική και σοβεί σχεδόν ένα μήνα.

Μετά από μία θυελλώδη 8ωρη συνεδρίαση του Οργανισμού Αμερικανών Κρατών (ΟΕΑ) που κάλεσε τις Κόστα Ρίκα και Νικαράγουα να ανακαλέσουν τις στρατιωτικές και αστυνομικές τους δυνάμεις από τις όμορες μεθοριακές τους ζώνες και να αποκαταστήσουν σύντομα το διμερή διάλογο, ο Πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα, έκανε λόγο για «πλήρη αποτυχία του ΟΕΑ» αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης της Νικαράγουας από τον Οργανισμό. Μάλιστα, μίλησε περί συνωμοσίας της οποίας ηγείται η Κολομβία, χώρα με «επεκτατική πολιτική στην περιοχή της Καραϊβικής» και έφερε ως παράδειγμα τις πρόσφατες συμφωνίες της Κόστα Ρίκα και της Ονδούρας, για συνεργασία στις θαλάσσιες μεταφορές με σπόνσορα την Κολομβία που ουσιαστικά παραβιάζουν την επικράτεια της Νικαράγουας. Διευκρίνισε δε, ότι τα στρατεύματα δεν πρόκειται να αποχωρήσουν. Ως αντίδραση η κυβέρνηση της Προέδρου Λάουρα Τσιντσίγια άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής της Κόστα Ρίκα στον ΟΗΕ και πιο συγκεκριμένα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Οσο για την απόφαση του ΟΕΑ καθώς φαίνεται συνέβαλε στην αύξηση της έντασης, παρά στην επίλυση των διαφορών. Η απόφαση, που συνιστά έγκριση μίας εκ των τεσσάρων προτάσεων για την επίλυση της κρίσης που κατέθεσε ο ΓΓ Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα μετά τις επισκέψεις και τις συναντήσεις στην Νικαράγουα και την Κόστα Ρίκα, εγκρίθηκε από τα 21 από τα 27 κράτη που ήσαν παρόντα στην έκτακτη σύνοδό του στην Ουάσιγκτον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ