Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σύμμαχος για απολύσεις και ανατροπές στο δημόσιο

Βάζει πλάτες για να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των εργαζομένων, όπως επιτάσσουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας

Να προχωρήσει άμεσα τις «απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές», με αιχμή το δραστικό περιορισμό του δημόσιου τομέα, ζητά από την κυβέρνηση η ηγεσία της ΝΔ, αποδεικνύοντας στην πράξη τη συναίνεσή της στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Η ηγεσία της ΝΔ εξέφρασε χτες ανοιχτά την αποφασιστικότητά της να βάλει πλάτες στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών στο δημόσιο, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δε θα αντιταχθεί σε οποιοδήποτε μέτρο, ακόμα και στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε απολύσεις στο δημόσιο. Ο εκπρόσωπος Τύπου τάχθηκε ουσιαστικά υπέρ της απόλυσης όλων των συμβασιούχων στο τέλος του χρόνου, ενώ έκλεισε το μάτι και σε απολύσεις μόνιμων υπαλλήλων, ζητώντας από την κυβέρνηση να ανοίξει πρώτα εκείνη τα χαρτιά της και στη συνέχεια θα πάρει θέση.

Αποσαφηνίζοντας τη θέση του κόμματός του στο ζήτημα των απολύσεων στο δημόσιο τομέα, ο Π. Παναγιωτόπουλος αρχικά συμφώνησε με την αρχή «να γίνεται μία πρόσληψη για κάθε πέντε υπαλλήλους που αποχωρούν από το δημόσιο», ενώ ταυτόχρονα ζήτησε να προχωρήσουν η συγχώνευση οργανισμών και υπηρεσιών του δημοσίου, οι γενναίες αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

Ασκησε μάλιστα κριτική στους κυβερνώντες επειδή «δεν έχουν κάνει περικοπές στο δημόσιο τομέα, έχουν αργήσει να προχωρήσουν στις συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών, δεν προχώρησαν τις ιδιωτικοποιήσεις, δεν προχώρησε η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου». Ειδικά για το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή για τη συγχώνευση και κατάργηση δημόσιων οργανισμών, ο εκπρόσωπος Τύπου ισχυρίστηκε ότι αυτό προτείνει συγχώνευση δεκάδων οργανισμών, ενώ η ΝΔ προτείνει συγχώνευση εκατοντάδων οργανισμών.

Ο Π. Παναγιωτόπουλος πρόσφερε πλήρη κάλυψη και στον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος επανήλθε χτες ζητώντας «να εξεταστεί και η λύση των απολύσεων στο δημόσιο τομέα». «Δεν υπάρχει θέμα με τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη», δήλωσε ο εκπρόσωπος, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται για «αιρετική» άποψη αλλά ότι κινείται εντός της επίσημης γραμμής του κόμματος. Αλλωστε, ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς έχει ταχθεί στο παρελθόν, εμμέσως πλην σαφώς, υπέρ της δραστικής μείωσης των δημόσιων υπαλλήλων.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου για μη ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στις πρώην ΔΕΚΟ που λήγουν στο τέλος του χρόνου, ο Π. Παναγιωτόπουλος επιφυλάχθηκε να απαντήσει λέγοντας «θα περιμένουμε να παρουσιάσει επιτέλους η κυβέρνηση ένα σοβαρό πλαίσιο προθέσεων για τα συγκεκριμένα μεγάλα ζητήματα», ενθαρρύνοντας ουσιαστικά την κυβέρνηση να προχωρήσει.

«Παιχνίδια» μεταξύ συνεταίρων

Παράλληλα, προσπάθησε να ανασκευάσει ελαφρώς τη στάση της ανεπιφύλακτης αλληλεγγύης στην κυβέρνηση που είχε εκφράσει προχτές, θεωρώντας βεβιασμένα ότι ο Γ. Παπανδρέου «αντιστέκεται» (!) στο μόνιμο «μηχανισμό στήριξης» της ΕΕ. Ο Π. Παναγιωτόπουλος θυμήθηκε χτες ότι ο Γ. Παπανδρέου είχε εκφράσει στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την υποστήριξή του στο μηχανισμό, σε αντίθεση με τον πρόεδρο της ΝΔ που τότε είχε προειδοποιήσει ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα οδηγεί σε ελεγχόμενη χρεοκοπία.

«Γιατί τότε, όταν τα έλεγε ο Αντώνης Σαμαράς, τον Οκτώβριο, στις Βρυξέλλες, δεν τα επεσήμανε και ο κ. Παπανδρέου;», αναρωτήθηκε δημαγωγικά ο εκπρόσωπος, καλώντας τον πρωθυπουργό «αυτά να τα θυμηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ