Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιχαίρει για τα μέτρα και τα χειρότερα που φέρνει

Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα, για προϋπολογισμό και κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να τσακίσει τις Συλλογικές Συμβάσεις για να φτηνύνει κι άλλο την εργατική δύναμη για το κεφάλαιο. Καθήκον πρώτης γραμμής, για τους εργαζόμενους, είναι να ανατρέψουν τα σχέδιά της
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να τσακίσει τις Συλλογικές Συμβάσεις για να φτηνύνει κι άλλο την εργατική δύναμη για το κεφάλαιο. Καθήκον πρώτης γραμμής, για τους εργαζόμενους, είναι να ανατρέψουν τα σχέδιά της
Τα νέα σφαγιαστικά μέτρα και όλο το πακέτο των νέων φόρων και των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων που θα επιβάλει η κυβέρνηση μέσα στο 2011, αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, που θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Στα πρόσθετα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται μαζικές απολύσεις συμβασιούχων και αορίστου χρόνου υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα και στις πρώην ΔΕΚΟ, τεράστιες περικοπές στο χώρο της Υγείας, μειώσεις μισθών στους εργαζόμενους των πρώην ΔΕΚΟ, σαρωτικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, αυξήσεις φόρων κ.ά. Επιπλέον στον προϋπολογισμό θα ενταχθούν τα μέτρα ύψους 9,1 δισ. ευρώ που προβλέπονται βάσει του μνημονίου.

Ο Γ. Παπανδρέου, με συνέντευξή του χτες στο ΒΒC, διαφήμιζε το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης και θριαμβολογούσε προκλητικά για το ότι έχει «κόψει μισθούς κατά 50% και 60%», διαβεβαιώνοντας ότι «μπορούμε να βρούμε και άλλους τρόπους περικοπών»!

Την ίδια στιγμή και ενώ η κυβέρνηση αναζητά τον τρόπο που θα επιβάλει την ειλημμένη απόφαση να προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού στο Δημόσιο και στις πρώην ΔΕΚΟ, ο πρωθυπουργός ισχυριζόταν ότι είναι «αντίθετος στην προοπτική απολύσεων στο δημόσιο τομέα», σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει σύγχυση γύρω από τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς.

Αγρια ατζέντα

Στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθούν και θα εγκριθούν:

1) Ο Προϋπολογισμός του 2011, στον οποίο θα συμπεριληφθούν τα επιπρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα που μαζί με τις «δεσμεύσεις» του μνημονίου θα προκαλέσουν τη ραγδαία πτώση του βιοτικού επίπεδου του ελληνικού λαού.

2) Το σχέδιο νόμου για τη Σύσταση Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης. Πρόκειται για την δημιουργία ενός ταμείου που θα εξασφαλίζει νέες επιδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, είτε σε ζεστό χρήμα, είτε με την προσφορά «εγγυήσεων» του δημοσίου στις τράπεζες, για να χορηγούν δάνεια στους επιχειρηματικούς ομίλους.

3) Το σχέδιο νόμου για «διαδικασία επίλυσης συλλογικών διαφορών». Πρόκειται για το γνωστό αντεργατικό νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση, με το οποίο καταργεί ουσιαστικά τις συλλογικές συμβάσεις, μειώνει παραπέρα τις υπερωριακές αμοιβές και υπονομεύει ανοιχτά το 8ωρο.

Καθολικά χτυπήματα

Προαναγγέλλοντας τις δραστικές περικοπές αλλά και τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής σημείωσε χτες ότι «όπου υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης σε δημόσιους οργανισμούς ή γενικότερα στο δημόσιο, θα το κάνουμε».

Ο ίδιος προεξόφλησε ότι θα υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στον υψηλό συντελεστή 23% για περισσότερα προϊόντα και εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης με εκείνον του πετρελαίου κίνησης. Υποστήριξε αρχικά ότι «δεν υπάρχει απόφαση», αλλά έσπευσε να σημειώσει: «ψάχνουμε να βρούμε όλες τις εναλλακτικές ισοδύναμες λύσεις».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει αν ισχύουν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει περικοπή μισθών, συντάξεων, νέοι φόροι και απολύσεις, απέφυγε να απαντήσει. Παρέπεμψε μάλιστα στη δήλωση του «Eurogroup», ισχυριζόμενος ότι «πουθενά σε αυτή δεν αναφέρει» κάτι σχετικό. Ωστόσο, έκρυψε ότι τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει η ελληνική κυβέρνηση και θα τις καταγράψει στον προϋπολογισμό.

Ο Γ. Πεταλωτής σημείωσε ακόμα ότι «δεν υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης για διαπραγμάτευση των επαχθών όρων του μνημονίου», ξεκαθαρίζοντας ότι θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα την βάρβαρη πολιτική της.

Μάζεψε τους λεονταρισμούς

Μετά τους τσάμπα λεονταρισμούς του Γ. Παπανδρέου και τη δήθεν διαφωνία με την πρόταση της γερμανικής κυβέρνησης να συμμετέχουν στο «μηχανισμό διάσωσης» της ΕΕ οι τράπεζες και τα ιδιωτικά κεφάλαια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βγήκε χτες να τα μαζέψει ξεκαθαρίζοντας ότι:

«Η Ελλάδα δεν έχει αντίρρηση, ως προς αυτό (σ.σ. τη συμμετοχή των ιδιωτών και των τραπεζών στον μηχανισμό). Η αντίθεση εκφράστηκε, ως προς τον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία πρότεινε τη συμμετοχή των ιδιωτών σε αυτόν τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Και επειδή θα εξειδικευθεί πώς θα συμμετέχουν ιδιώτες, ούτως ή άλλως θα είναι αντικείμενο συζήτησης».

Μετά το ρεσιτάλ υποκρισίας του πρωθυπουργού και την δήθεν επίθεση στη γερμανική κυβέρνηση, πίσω από τα οποία επιχείρησε να κρύψει ότι η κυβέρνηση ψήφισε τη λειτουργία του μηχανισμού, βάσει της πρότασης της Γερμανίας, που οδηγεί σε καθεστώς ελεγχόμενης πτώχευσης τις χώρες της Ευρωζώνης με μεγάλα ελλείμματα, η κυβέρνηση έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «τιμά» την υπογραφή της.

«Δεν υφίσταται κανένα ζήτημα ελληνογερμανικής διαμάχης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ την ίδια στιγμή ο Γ. Παπανδρέου - και ενώ η Ιρλανδία δέχεται αφόρητες πιέσεις από τη Γερμανία για να ενταχθεί στο μηχανισμό - στη συνέντευξή του στο ΒΒC, σημείωσε: «Η Ελλάδα πριν μερικούς μήνες βρισκόταν σε αδιέξοδο, τώρα η Ιρλανδία έχει τη λύση του μηχανισμού στήριξης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ