Τρίτη 30 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Σχεδιάζουν μαύρο μέλλον για το λαό

Επιμήκυνση μνημονίου και νέα μέτρα στο πρότυπο της ιρλανδέζικης πλουτοκρατίας

Μαύρα χρόνια, με ορίζοντα τουλάχιστον μέχρι το 2021, επιμήκυνση του μνημονίου τους, με απανωτές επικαιροποιήσεις και πρόσθετα αντιλαϊκά πακέτα, όπως ακριβώς είχε προειδοποιήσει το ΚΚΕ, φέρνουν οι αποφάσεις ΕΕ - ΔΝΤ για την ενεργοποίηση των «μηχανισμών στήριξης» και για λογαριασμό τηςιΙρλανδέζικης πλουτοκρατίας όσο και συνολικά του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έσπευσε από την πρώτη στιγμή να καλωσορίσει την ένταξη και της Ιρλανδίας, ταυτόχρονα με την αναγκαιότητα «ευθυγράμμισης της αποπληρωμής» των τοκογλυφικών δανείων με όρους ισότιμους με αυτούς που απέσπασε η «εκεί» πλουτοκρατία.

Με βάση τις προχτεσινές αποφάσεις του έκτακτου συμβουλίου Γιούρογκρουπ, η αποπληρωμή των δόσεων «ευθυγραμμίζεται» με αυτές για τη Ιρλανδία, επιμηκύνεται για 7 ακόμη χρόνια με την τελευταία από αυτές να την προγραμματίζουν για το 2024!

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε τα παρακάτω:

  • Με βάση την απόφαση για την Ιρλανδία και εφόσον αποφάσεις εγκριθούν από τα αρμόδια όργανα (κοινοβούλια ή κυβερνήσεις), τα προβλεπόμενα από το αρχικό μνημόνιο χρόνια «περιόδου χάριτος» επεκτείνονται από 3 σε 4 και τα χρόνια της αποπληρωμής από 2 σε 7. Δηλαδή, η δόση που προγραμματίζεται να εκταμιευτεί το 2014 θα αποπληρωθεί το 2024.
  • Επιχείρησε να αποσυνδέσει την επιμήκυνση των δόσεων από το χρόνο εφαρμογής του μνημονίου. Προς άρση κάθε πιθανής παρεξήγησης τόνισε ότι «ακόμη και μετά το μνημόνιο μια χώρα με το μεγαλύτερο χρέος στην ΕΕ δεν έχει καμιά πολυτέλεια να πει τελειώσαμε». Για τη συνέχεια ετοιμάζουν το πολύ χειρότερα, με τον υπουργό του ΠΑΣΟΚ να δηλώνει πως «αν θέλουμε να ελέγξουμε τη δημοσιονομική βόμβα θα πρέπει να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα»!
  • «Ελπίζουμε», σημείωσε ο υπουργός, ότι η επιμήκυνση θα αφορά την επόμενη δόση (Μάρτης 2011 για ακόμη 15 δισ. ευρώ). Στις ίδιες ημερομηνίες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα δώσει εξηγήσεις και εξειδικεύσεις για τα προβλεπόμενα πρόσθετα «μη καθοριζόμενα μέτρα» που όμως έχουν ποσοτικοποιηθεί στο αστρονομικό ύψος των 14 δισ. ευρώ
  • Ταυτόχρονα, αυξάνουν και τα ήδη τοκογλυφικά επιτόκια, τουλάχιστον στο 5,8% (κυμαινόμενο) για την ιρλανδική κυβέρνηση έναντι 4% (σταθερό) που δόθηκε στη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για ασκήσεις επί χάρτου, για αστήρικτες υποθέσεις και αυθαίρετες αναγωγές που επί της ουσίας αφορούν στους όρους μετατροπής των δανείων και που είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα συνοδευτούν με νέα πολύ σκληρότερα μέτρα, πέρα από τα προβλεπόμενα, ήδη από τώρα, πανωτόκια.
  • Χαρακτήρισε «πολύ σημαντική την προσθήκη για την Ελλάδα», ότι «ανοίγει το χρόνο για επιμήκυνση και για να ανοίξουν οι αγορές μια ώρα αρχύτερα»
  • Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η κυβέρνηση δε έβαλε θέμα επιμήκυνσης(!).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ