Τρίτη 30 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απογείωση της ολοήμερης εμπορευματοποίησης

Ξεκινά αύριο η ολοήμερη λειτουργία. Με τα έσοδα απ' την ολοήμερη λειτουργία θα γίνονται προσλήψεις επικουρικού προσωπικού και θα πληρώνονται οι εφημερίες και οι υπερωρίες

Με 25 νοσοκομεία ξεκινά αύριο, κατά πάσα πιθανότητα, η λεγόμενη ολοήμερη λειτουργία που θα σημάνει την παραπέρα λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως επιχειρήσεων που θα έχουν ίδια έσοδα για να προσλαμβάνουν προσωπικό και να εξοικονομούν τα λειτουργικά τους έξοδα, που θα έπρεπε να καλύπτονται εξ ολοκλήρου απ' τον κρατικό προϋπολογισμό. Ταυτόχρονα, επιβάλλονται άγρια χαράτσια στα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασθενείς, ενώ αναβαθμίζονται οι δυνατότητες των ασφαλιστικών εταιρειών για την είσοδό τους στα δημόσια νοσοκομεία με όρους των συμβολαίων τους προς τους «πελάτες - ασθενείς».

Μετά από πολλές επαναδιατυπώσεις υπογράφτηκε τελικά στις 25.11.2010 η κοινή απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Οικονομίας και Υγείας, που προβλέπει ο νόμος 3868/2010 για την ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Στην ουσία, αποτελεί επέκταση των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων και «στη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων πέραν του τακτικού ωραρίου». Τα 25 νοσοκομεία - με την προοπτική της επέκτασης σε όλα - απ' τα οποία θα αρχίσει η ολοήμερη λειτουργία είναι:

Στην Αττική: «Αγία Σοφία», «Αγλαΐα Κυριακού», «Ευαγγελισμός», ΚΑΤ, «Αγιος Σάββας», «Γεννηματάς» Αθήνας, «Ερυθρός», Κρατικό Νίκαιας, «Τζάνειο», «Αττικόν», «Μεταξά», και «Θριάσιο».

Στη Θεσσαλονίκη: «Παπανικολάου», «Παπαγεωργίου», ΑΧΕΠΑ, και «Θεαγένειο». Επίσης, στην ολοήμερη λειτουργία θα πάρουν μέρος τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Λάρισας Ιωαννίνων, Ρίου και Ηρακλείου Κρήτης καθώς και τα νοσοκομεία Καβάλας, Βόλου και Χανίων.

Σε άμεση προτεραιότητα βρίσκονται τα νοσοκομεία: «Ιπποκράτειο» Αθήνας (καρδιολογικό), «Ελενα Βενιζέλου» (γυναικολογικά), «Σωτηρία» (πνευμονολογικά), «Αγιοι Ανάργυροι» (ακτινοθεραπείες) και «Αλεξάνδρα» (μαστός, γυναικολογικά, πυρηνική ιατρική).

Η δαπάνη για την ιατρική επίσκεψη, τις διαγνωστικές, θεραπευτικές και επεμβατικές πράξεις, που πραγματοποιούνται πέραν του τακτικού ωραρίου, βαρύνει το Ταμείο του ασθενούς ή την ασφαλιστική του εταιρεία ή την πληρώνει ο ίδιος ο ασθενής σε περίπτωση που δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη. Επίσης, κατά τον ίδιο τρόπο καλύπτονται και οι επιπλέον πράξεις - π.χ. ένας υπέρηχος - που θα χρειαστούν μετά από μια ιατρική επίσκεψη. Οι τιμές για τις παραπάνω πράξεις είναι αυτές που ορίζονται απ' το τιμολόγιο του Δημοσίου.

Πρόσθετες κλίμακες στα χαράτσια

Στις αμοιβές για ιατρικές επισκέψεις ισχύουν κατά βάση όσα ίσχυαν απ' το 2001 για τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία με τις εξής διαφορές. Τώρα προστέθηκαν οι συντονιστές διευθυντές (με 80 ευρώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και 30 ευρώ στα υπόλοιπα νοσοκομεία) και οι επιμελητές Γ'. Δηλαδή, η κυβέρνηση μπάζει στο παιγνίδι της εμπορευματοποίησης και τους ειδικευόμενους.

Η αμοιβή για την επίσκεψη, διαμορφώνεται ως εξής:

Για τους πανεπιστημιακούς: Καθηγητές 90 ευρώ, αναπληρωτές καθηγητές 75 ευρώ, επίκουροι καθηγητές 60 ευρώ, λέκτορες 45 ευρώ. Για τους ειδικευμένους γιατρούς Αθήνας και Θεσσαλονίκης: Συντονιστές διευθυντές 80 ευρώ, διευθυντές 75 ευρώ, επιμελητές α΄ 60 ευρώ, επιμελητές β΄ 45ευρώ, επιμελητές γ΄ 30 ευρώ. Για τους γιατρούς των άλλων νοσοκομείων Συντονιστές διευθυντές 55 ευρώ, διευθυντές 50 ευρώ, επιμελητές α΄ 40 ευρώ, επιμελητές β΄ 30 ευρώ, επιμελητές γ΄ 20 ευρώ. Για ειδικευμένους γιατρούς των άγονων περιοχών 30 ευρώ για κάθε επίσκεψη. Μια ακόμα διαφορά με τα ισχύοντα απ' το 2001 είναι η εξής: Καταργήθηκε η μικρή επέμβαση αξίας 100 ευρώ και προβλέπεται μόνο η μεσαία επέμβαση με χρέωση 150 ευρώ, η οποία καταβάλλεται επιπλέον του νοσηλίου και των υλικών.

Πιλότος για την αυτοχρηματοδότηση

Απ' τις ιατρικές επισκέψεις 60% παίρνει ο ίδιος ο γιατρός και το 40% παρακρατείται απ' το νοσοκομείο. Επίσης, υπάρχει μια κλιμακωτή απόδοση μέρους των εσόδων σε όσους συμμετέχουν στις διαγνωστικές, θεραπευτικές και επεμβατικές πράξεις. Κλιμακωτή είναι και η παρακράτηση εσόδων απ' τα νοσοκομεία στις διαγνωστικές, θεραπευτικές και επεμβατικές πράξεις: Στα βιοπαθολογικά και αιματολογικά εργαστήρια το ποσοστό είναι 50%, στα εργαστήρια ανατομίας και κυτταρολογίας 55% και στα εργαστήρια απεικόνισης (π.χ. αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες) το ποσοστό φτάνει στο 70%

Ποσοστό 10% των παραπάνω εσόδων που παρακρατούνται απ' τα νοσοκομεία αποδίδεται στην οικεία Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) για την «πρόσληψη και αμοιβή του επικουρικού προσωπικού των υγειονομικών μονάδων του ΕΣΥ, για την αμοιβή υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού και για την αμοιβή των επιπλέον, πέραν των αρχικά προβλεπόμενων, εφημεριών, των φορέων ευθύνης της ΥΠΕ», σύμφωνα με την ΚΥΑ. Επίσης, «ποσοστό 20% των ανωτέρω εσόδων της ΥΠΕ δύναται να αποδίδεται απ' την ΥΠΕ σε άλλη ή άλλες, για την κάλυψη ανάλογων επιτακτικών αναγκών».

Ετσι λοιπόν προχωρά η διαβόητη «αυτοχρηματοδότηση του συστήματος». Δηλαδή, οι επιπλέον - και απαραίτητες για την ασφάλεια των ασθενών - εφημερίες ή υπερωρίες θα πληρώνονται από ίδια έσοδα για να καλυφθούν οι άγριες περικοπές του προϋπολογισμού. Επίσης, απ΄ τα ίδια έσοδα θα προσλαμβάνεται επικουρικό και όχι μόνιμο προσωπικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ