Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ
Ρωσική εμπλοκή σε αμερικανο-ιαπωνικά γυμνάσια

Την περασμένη Δευτέρα δύο ρωσικά μαχητικά IL-38, που είναι σχεδιασμένα για επιθέσεις σε πλοία, πραγματοποίησαν πτήση σε περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας διεξήγαγαν κοινά ναυτικά γυμνάσια. Το σενάριο των κοινών γυμνασίων προέβλεπε την αντιμετώπιση εχθρικής αεροπορικής επίθεσης με τη χρησιμοποίηση του οπλικού συστήματος Aegis. Η αμερικανο-ιαπωνική διοίκηση των ναυτικών γυμνασίων αποφάσισε την αναστολή τους, μόλις έκαναν την εμφάνισή τους τα ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα, φοβούμενη υποκλοπή μυστικών πληροφοριών από τους Ρώσους.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ρομάν Μάρτοφ, υπεύθυνου του Γραφείου Τύπου του ρωσικού στόλου του Ειρηνικού Ωκεανού, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ιντερφάξ», τα ρωσικά μαχητικά δεν παραβίασαν τους κανονισμούς εναέριας κυκλοφορίας και εκτελούσαν αποστολή ρουτίνας.

Ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιοσίτο Σενγκόκου, επιβεβαίωσε ότι τα ρωσικά αεροσκάφη εισήλθαν στο συγκεκριμένο εναέριο χώρο τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα να σταλούν αεροσκάφη από τις δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας για να τα αναχαιτίσουν, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Να σημειωθεί πως οι σχέσεις Ιαπωνίας - Ρωσίας επιδεινώθηκαν το Νοέμβρη, όταν ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, επισκέφθηκε ένα από τα τέσσερα νησιά των ρωσικών Κουρίλων νήσων, που διεκδικεί η Ιαπωνία, προκαλώντας οργή στο Τόκιο.

Ως απάντηση Ιαπωνία και ΗΠΑ ξεκίνησαν τη Δευτέρα τα μεγαλύτερα στην ιστορία κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, στα οποία συμμετέχουν από την ιαπωνική πλευρά 34.000 άντρες, 40 πλοία, 250 αεροπλάνα, ενώ από την αμερικανική 10.000 άντρες, 150 αεροπλάνα και 20 πλοία, μεταξύ αυτών κι ένα αεροπλανοφόρο.

Να σημειωθεί πως αυτά τα στρατιωτικά γυμνάσια πραγματοποιούνται στο φόντο της όξυνσης όχι μόνο των ρωσο-ιαπωνικών σχέσεων, αλλά και της κατάστασης στην Κορεατική Χερσόνησο.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ