Τετάρτη 3 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Το ποδαρικό της απανθρωπιάς

Αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης, μειώνουν τις συντάξιμες αποδοχές, ενώ την ίδια ώρα αυξάνουν τα ποσά από τα αποθεματικά των Ταμείων που ρίχνονται στον τζόγο!

Τις αντιασφαλιστικές αλλαγές που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε βάρος των συνταξιούχων και της κοινωνικής ασφάλισης, φέρνει μαζί του ο νέος χρόνος, αφού αν και προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία, ορισμένες μπαίνουν σε λειτουργία από την 1.1.2001. Οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, στη μείωση των συντάξιμων αποδοχών του ΙΚΑ, στην αύξηση του ποσοστού των αποθεματικών που θα τζογάρονται στο χρηματιστήριο κλπ. Οι αλλαγές φέρνουν τη σφραγίδα του αντιασφαλιστικού ντελίριου των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και προϊδεάζουν για τη νέα επίθεση κατά της κοινωνικής ασφάλισης που βρίσκεται στα σκαριά.

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ν. Φαρμάκη, από την Παρασκευή 5.1.2001 και σε εφαρμογή του νόμου 2676/98 δεν πρόκειται να καταβάλλεται η σύνταξη σε όσους συνταξιούχους είναι κάτω των 55 ετών και εργάζονται. Επίσης, ο νόμος που τίθεται σε ισχύ προβλέπει ότι εφόσον ο συνταξιούχος είναι άνω των 55 ετών και συνεχίζει να εργάζεται, η σύνταξη θα καταβάλλεται μειωμένη κατά 70%, για το ποσό που υπερβαίνει τις 250.000 δραχμές. Από το νόμο εξαιρούνται οι επιζώντες σύζυγοι, οι συνταξιούχοι ΟΓΑ, οι πολύτεκνοι που έχουν ένα τουλάχιστον ανήλικο παιδί, ή παιδί που σπουδάζει κάτω των 24 ετών ή παιδί με ειδικές ανάγκες. Ο νόμος δεν αφορά τους συνταξιούχους του δημοσίου και του ΝΑΤ.

Με τον καινούριο χρόνο έχουμε και «ωρίμανση» παλιότερων νόμων, που προβλέπουν την αύξηση κατά ένα εξάμηνο στο όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση όσων συμπληρώνουν τον απαραίτητο χρόνο ασφάλισης μέσα στο 2001.

Επίσης, μείωση κατά 10% του ποσού των δώρων των εορτών που συμπεριλαμβάνεται στις συντάξιμες αποδοχές. Η μείωση αφορά τους συνταξιούχους του ΙΚΑ και όσους στη σύνταξή τους συμπεριλαμβάνονται τα δώρα στις συντάξιμες αποδοχές. Η σχετική διάταξη εφαρμόζεται από το 1993 και από το 2002 τα δώρα δε θα υπολογίζονται στη σύνταξη. Αύξηση σε 23% του ποσοστού των αποθεματικών που τα Ταμεία θα μπορούν να τζογάρουν σε μετοχές και να επενδύουν σε ακίνητα. Ενα ποσοστό που έχει καταστρατηγηθεί σημαντικά έτσι κι αλλιώς. Ολοκλήρωση εντός του 2001 της ασφαλιστικής και οργανωτικής ενοποίησης των ταμείων ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελμάτων.

Ληστεία 15 τρισ. δραχμών

Οι ανατροπές που ετοιμάζονται στην κοινωνική ασφάλιση θα «ολοκληρώνουν» και θα «εκσυγχρονίζουν» τους αντιασφαλιστικούς νόμους των τελευταίων χρόνων. Αυτές οι παρεμβάσεις με τη μόνιμη καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων από την κυβέρνηση είναι οι ανοιχτές πληγές που κακοφορμίζουν την κοινωνική ασφάλιση στη χώρα μας. Η λεηλασία της περιουσίας των Ταμείων, σύμφωνα με σχετική μελέτη - δημοσιεύτηκε χτες στα ΝΕΑ - του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ και της ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής) εκτιμάται στο ιλιγγιώδες ποσό των 15 τρισεκατομμυρίων δραχμών.

Η αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων υπολογίζεται σε 5,6 τρισεκατομμύρια - εκ των οποίων τα 5,3 σε καταθέσεις, έντοκα γραμμάτια, μετοχές, χρεόγραφα - αξία που κάτω από μια άλλη πολιτική θα έφτανε τα 20 τρισ. δραχμές. Οι βασικότερες αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση εστιάζονται: Στην έλλειψη της κρατικής χρηματοδότησης, στη μη σωστή αξιοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων αλλά και της ακίνητης περιουσίας, στη μεγάλη εισφοροδιαφυγή και στην καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων από το κράτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ