Πέμπτη 20 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
Η ΔΗΠΑΚ ΓΙΑ ΤΟ 10ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΣΔΕΠ
Ημερίδα στήριξης των κυβερνητικών επιλογών

Ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ για το 10ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ, με κάλεσμα οργανωμένης αντίδρασης στους πανεπιστημιακούς που «δεν έχουν υποκύψει στη λογική του Πανεπιστημίου - επιχείρησης»

Το Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή. Η ΔΗΠΑΚ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρεται στο συνέδριο, στις στάσεις των άλλων παρατάξεων και καλεί τους πανεπιστημιακούς σε οργανωμένη αντίδραση στην αντιλαϊκή πολιτική και σε αγώνα για Παιδεία που θα υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. Η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ) έχει ως εξής:

«Το 10ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ πραγματοποιήθηκε με θεματολογία, συζήτηση και αποφάσεις μακριά από τα κρίσιμα προβλήματα που βιώνει το πανεπιστήμιο, η ελληνική κοινωνία και ο ελληνικός λαός. Η ΔΗΠΑΚ είχε κυκλοφορήσει έγκαιρα κατά τη διάρκεια των συνελεύσεων των συλλόγων διακήρυξη με τις θέσεις της για τις εξελίξεις στην ελληνική κοινωνία και την Ανώτατη Εκπαίδευση, για τη στάση των παρατάξεων στο διάστημα από το προηγούμενο συνέδριο, για το πλαίσιο αλλαγών της κυβέρνησης. Παράλληλα, παρουσίασε τις προτάσεις της για την Ανώτατη Εκπαίδευση που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός.

Από τις συζητήσεις στην απερχόμενη Διοικούσα Επιτροπή ήταν φανερό ότι η πλειοψηφία είχε στόχο να χρησιμοποιήσει το συνέδριο ως εργαλείο αποπροσανατολισμού και στήριξης της κυβέρνησης. Η ΔΗΠΑΚ, τόσο στη ΔΕ όσο και στο ίδιο το συνέδριο, πρότεινε ημερήσια διάταξη με διακριτά θέματα τον απολογισμό της ΔΕ, τον οικονομικό απολογισμό και τη διαμόρφωση προγράμματος δράσης, όπως προβλέπει το καταστατικό και όπως γίνεται σε κάθε συνδικαλιστικό συνέδριο. Με το πρόγραμμα, όμως, εργασιών που προτάθηκε και ψηφίστηκε από τις δυνάμεις της πλειοψηφίας, η συζήτηση για τον απολογισμό της απερχόμενης διοίκησης περιοριζόταν στο ελάχιστο, με προφανή την επιδίωξη να αποφευχθεί η κριτική και η αποκάλυψη του ρόλου της απερχόμενης διοίκησης ως στηρίγματος τόσο της γενικότερης όσο και της ειδικής για τα ΑΕΙ κυβερνητικής πολιτικής. Συζήτηση για το πρόγραμμα δράσης πρακτικά δεν προβλεπόταν, προφανώς επειδή η πλειοψηφία δεν ήθελε να υπάρχει πρόγραμμα δράσης. Από την άλλη, υπήρχε άφθονος χρόνος συζήτησης για τη δημιουργία "Κέντρου Τεκμηρίωσης" έναντι 5 εκατομμυρίων ευρώ, ή για θέματα, όπως το πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας, το Λύκειο και η πρόσβαση στα ΑΕΙ, ή το NQF. Ετσι, η πλειοψηφία μετέτρεψε το Συνέδριο σε ημερίδα στήριξης του κυβερνητικού πλαισίου διαβούλευσης και συγκεκριμενοποίησης πλευρών του.

Η ΔΗΠΑΚ παρουσίασε στο συνέδριο τις θέσεις της για τον απολογισμό της απερχόμενης διοίκησης, τον οποίο και καταψήφισε. Στη συνέχεια αποχώρησε από τις εργασίες, γιατί δεν ήθελε να νομιμοποιήσει τη μετατροπή του συνεδρίου της ΠΟΣΔΕΠ, από συνέδριο συνδικαλιστικής ομοσπονδίας, σε επιστημονικοφανή ημερίδα διαβούλευσης και στήριξης των κυβερνητικών επιλογών. Στη βάση αυτή κατήγγειλε τις παρατάξεις της πλειοψηφίας για εκφυλισμό του πανεπιστημιακού συνδικαλιστικού κινήματος. Οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν τη στάση της ΔΗΠΑΚ. Το συνέδριο κατέληξε σε ημερίδα προθύμων συμβούλων της κυβέρνησης, ενώ πρόγραμμα δράσης δεν ψηφίστηκε. Ετσι η ΠΟΣΔΕΠ συναγωνίζεται επάξια τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ στο πεδίο του κυβερνητικού συνδικαλισμού».

Η στάση των άλλων παρατάξεων

Η ΔΗΠΑΚ σημειώνει ότι «οι παρατάξεις της πλειοψηφίας ΚΙΠΑΝ, ΑΡΜΕ, ΑΣΚΕΥ/γιατροί εμφανίστηκαν συνεπείς στη στήριξη της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής και της διαβούλευσης με αίτημα προς το υπουργείο και την κυβέρνηση να είναι πιο αποφασιστικοί στις "μεταρρυθμίσεις"/ ανατροπές και να τους εμπιστευτούν στην κατεύθυνση αυτή.

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ έθεσε σαν κυρίαρχο/ ελάχιστο θέμα την ψηφοφορία για το κείμενο διαβούλευσης. Εκανε δημόσια, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΔΕ που προηγήθηκε των εργασιών του συνεδρίου, πολιτική συμφωνία με τις δυνάμεις της πλειοψηφίας για συνέδριο με συναινετικές διαδικασίες, γεγονός που εκφράστηκε τόσο στην αναγνώριση αντιπροσώπων όσο και στην εξέλιξη του συνεδρίου. Μόνο πολύ αργά στο τέλος της τελευταίας μέρας, εμφανίστηκε να "καταλαβαίνει" τις επιδιώξεις της πλειοψηφίας και αποχώρησε από το συνέδριο. Το ΔΙΚΤΥΟ εμφανίστηκε ως αριστερόφωνο συμπλήρωμα της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, τόσο στο συνέδριο, όσο και στη συγκρότηση της νέας ΕΓ. Στα νέα όργανα διοίκησης, οι συσχετισμοί παραμένουν οι ίδιοι. Ενισχύονται οι εκπρόσωποι των σχολών υγείας σε βάρος των εκπροσώπων ΚΙΠΑΝ/ΑΡΜΕ και εμφανίζεται το ΔΙΚΤΥΟ με δυνάμεις προερχόμενες κυρίως από τη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ.

Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι αντιμετωπίζουμε, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους της χώρας, την επίθεση διαρκείας ενάντια στα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματά μας. Εχουμε μπροστά μας το νέο νόμο - πλαίσιο και την ολοκληρωμένη θεσμοθέτηση της επιχειρηματικής λειτουργίας της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους συναδέλφους που δεν έχουν υποκύψει στη λογική του Πανεπιστημίου - επιχείρησης σε οργανωμένη αντίδραση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, του μνημονίου, της ΕΕ και των υποστηρικτών της. Να αγωνιστούμε για Παιδεία που θα υπηρετεί τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού και όχι του κεφαλαίου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μη στοιχηθεί η πανεπιστημιακή κοινότητα πίσω από τη μία ή την άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη (2022-03-18 00:00:00.0)
Ζητά βοήθεια απ' την κυβέρνηση για τις περικοπές! (2012-09-05 00:00:00.0)
Το 9ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ και τα καθήκοντα του κινήματος (2009-03-22 00:00:00.0)
Κρίση και εκφυλισμός (2009-03-21 00:00:00.0)
Διακήρυξη μπροστά στο συνέδριο της Ομοσπονδίας (2009-02-18 00:00:00.0)
«Ανησυχούν» οι πανεπιστημιακοί (2002-09-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ