Σάββατο 22 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Η Ρωσία διεκδικεί μερίδιο

Ο δωσίλογος πρόεδρος του Αφγανιστάν στη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του
Ο δωσίλογος πρόεδρος του Αφγανιστάν στη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του
ΜΟΣΧΑ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

«Ετοιμη να προσφέρει κάθε βοήθεια στο Αφγανιστάν», μετά την αποχώρηση των αμερικανο-ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων, δηλώνει η Ρωσία, διεκδικώντας ξεκάθαρα ρόλο στην πίτα της ανοικοδόμησης της χώρας και παρουσία της στην περιοχή στην «ειρηνική» περίοδο της ιμπεριαλιστικής παρέμβασης. Ο Ρώσος πρόεδρος, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψη του Αφγανού ομολόγου του, Χαμίντ Καρζάι, στη Μόσχα, όπου υπογράφηκαν οικονομικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, υπογράμμισε το ενδιαφέρον της Ρωσίας να συμμετάσχει στην «οργάνωση της οικονομίας» και την «αποκατάσταση» των υποδομών και των εργοστασιακών εγκαταστάσεων της χώρας, εκφράζοντας την ελπίδα να «επιτευχθεί η σταθεροποίηση της χώρας» μέχρι το 2014 και να καταστεί εφικτή η παράδοση της ασφάλειας στους Αφγανούς.

Ο Ντ. Μεντβέντεφ δικαιολόγησε τα «λάθη» των κατοχικών στο Αφγανιστάν, υπενθυμίζοντας και τη βοήθεια της Μόσχας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με τη διευκόλυνση των δυνάμεων κατοχής στη μεταφορά προμηθειών στο Αφγανιστάν, μέσω Ρωσίας.

Ο Χ. Καρζάι, που αναζητά πρόσθετους συμμάχους, προκειμένου να εξασφαλίσει τη θέση του, σημείωσε ότι το Αφγανιστάν δε θέλει μόνο βοήθεια στην ανοικοδόμησή του από τη Μόσχα, αλλά ενδιαφέρεται επίσης για επενδύσεις, εμπόριο και συνεργασία στον επιχειρηματικό τομέα.

Την ίδια στιγμή ο «φαντομάς» Οσάμα Μπιν Λάντεν εμφανίστηκε και σε ηχογραφημένο μήνυμά του υποστήριξε ότι η απελευθέρωση των Γάλλων ομήρων του, που κρατούνται στο Αφγανιστάν, εξαρτάται από την αποχώρηση των γαλλικών κατοχικών στρατευμάτων. Προειδοποίησε ότι οι θέσεις του Ν. Σαρκοζί στο πλευρό των ΗΠΑ θα κοστίσουν ακριβά στη Γαλλία, η οποία δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τη δράση της στο Αφγανιστάν.

Στις περιοχές των φυλών του Πακιστάν, χτες πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στις αμερικανικές πυραυλικές επιθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ