Σάββατο 22 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Ερχεται το «πλημμυρόσημο»

KAMΠΕΡΑ.--

Φρένο στα νομικίστικα «παραθυράκια» που βρίσκουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου να μην αποζημιώσουν τους χιλιάδες ιδιοκτήτες σπιτιών και επιχειρήσεων που πλημμύρισαν μέσα στις τελευταίες βδομάδες, τρέχει να βάλει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας.

Αφορμή; Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες αποζημιώνουν μόνον εκείνους τους ιδιοκτήτες κτιρίων των οποίων οι περιουσίες πλημμύρισαν εξαιτίας σφοδρών καταιγίδων. Αντίθετα, δεν αποζημιώνουν εκείνους που είδαν τα σπίτια τους να πλημμυρίζουν εξαιτίας της ανόδου στη στάθμη των νερών ποταμών, όπως συνέβη στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Μπρισμπέιν, επειδή τάχα αυτή ακριβώς η αιτία δεν συμπεριλαμβάνεται στον ορισμό της λέξης πλημμύρα! Ετσι, μετά τις εύλογες αρνητικές αντιδράσεις χιλιάδων πολιτών, ο ομοσπονδιακός υφυπουργός Οικονομίας Μπιλ Σόρτεν αναγκάστηκε χτες να αναγγείλει αλλαγές στον τρόπο και στις προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αποζημιώνουν τους πελάτες τους, προτείνοντας ακόμη και έναν ενιαίο «κρατικό ορισμό περί του τι εστί πλημμύρα σε απλά αγγλικά»!

Την ίδια ώρα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της «Εργατικής» πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ σχεδιάζει νέους ασφυκτικούς φόρους σε όλους τους πολίτες - αδιακρίτως... οικονομικής κατάστασης - και να περικόψει τις κρατικές δαπάνες σε Υγεία, Παιδεία κλπ, με το πρόσχημα του περιορισμού των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού και των τεράστιων ζημιών που προκάλεσε ο συνδυασμός των πλημμυρών και των μακροχρόνιων ασύδοτων πολεοδομικών σχεδιασμών στη βάση της καπιταλιστικής «ανάπτυξης»... Μελετάται έτσι η θέσπιση μίας ειδικής οικονομικής συνεισφοράς («πλημμυρό-σημο») από τους φορολογούμενους προκειμένου να καλυφθεί ένα μέρος από το τεράστιο κόστος της αποκατάστασης των σοβαρών ζημιών που ως τώρα έχουν καταγραφεί σε 97 πόλεις και περίπου 90.000 χλμ οδικού δικτύου.

Σε όλα αυτά δεν συνυπολογίζεται η σημαντική άνοδος του κόστους ζωής στη χώρα ενόψει και του νέου κύματος ακρίβειας που αναμένεται να σαρώσει βασικά τρόφιμα και άλλα καταναλωτικά αγαθά...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ