Σάββατο 22 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Μαζικό το ρεύμα υπέρ της ανεξαρτησίας του νότου

ΧΑΡΤΟΥΜ - TZOYMΠΑ.--

Μαζικά υπέρ της απόσχισης φαίνεται πως έχουν ψηφίσει οι Νοτιοσουδανοί ψηφοφόροι που πήραν μέρος στο δημοψήφισμα της 9ης Γενάρη. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα καταμέτρησης των αποτελεσμάτων σε αρκετές περιοχές του νότιου Σουδάν.

Μάλιστα, η ιστοσελίδα της Επιτροπής για το Δημοψήφισμα στο Νότιο Σουδάν υποστηρίζει ότι το 98,6% των πολιτών που συμμετείχαν ψήφισαν υπέρ της απόσχισης. Στο νότο το ποσοστό των καταμετρημένων ψήφων έφθασε το 80% και σε άλλες περιοχές το 100%. Σε κάθε περίπτωση, τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δεν αναμένονται πριν το δεύτερο δεκαήμερο του Φλεβάρη.

Ενδεικτική προθέσεων είναι η δήλωση του Μιχαήλ Μαργκέλοβ, απεσταλμένου του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο νότιο Σουδάν. Ο Μαργκέλοφ είπε ότι η Μόσχα θα υποστηρίξει την περίπτωση της ανεξαρτησίας του σουδανικού νότου, υπό την προϋπόθεση πως αυτό θα γίνει αποδεκτό και από το σουδανικό βορρά «δίχως να ακολουθήσουν πόλεμοι». Και μην κρύβοντας τις απώτερες επιθυμίες της Μόσχας, σημείωσε: «Ενεργούμε ως έντιμος εταίρος. Δεν έχουμε το βάρος του αποικιοκρατικού παρελθόντος ούτε στο Σουδάν ούτε σε γειτονικές αφρικανικές χώρες, ούτε έχουμε επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων, ή την ιδιοσυγκρασία διεθνούς αστυφύλακα. Γι' αυτό και η Ρωσία μπορεί να δείξει μόνον την καλή της θέληση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ