Σάββατο 22 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Σχέσεις αλληλεξάρτησης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ολοκληρώθηκε η τετραήμερη επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη Χου Ζιντάο στις Ηνωμένες Πολιτείες, που χαρακτηρίστηκε εκ των προτέρων η πλέον σημαντική εδώ και τρεις δεκαετίες και επιβεβαίωσε τη σχέση αλληλεξάρτησης (ανταγωνισμού και συνεργασίας) μεταξύ των δύο χωρών. Βήματα έγιναν όσον αφορά και τη στρατιωτική τους συνεργασία, με συμφωνία για κοινό κέντρο εκπαίδευσης προσωπικού στην πυρηνική ασφάλεια στο έδαφος της Κίνας. Η επίσκεψη του επικεφαλής του Πενταγώνου Ρόμπερτ Γκέιτς στην Κίνα, που προηγήθηκε αυτής του Χου Ζιντάο στις ΗΠΑ, προετοίμασε το κλίμα.

Ισως το πιο σημαντικό σκέλος αυτής της επίσκεψης είναι οι συμφωνίες που έκλεισαν μία πλειάδα κινεζικών εταιρειών που συνόδευσαν τον Ζιντάο με αμερικανικές και πολυεθνικές εταιρείες και τα συμβόλαια για κινεζικές παραγγελίες φτάνουν το ύψος των 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αμερικανική βιομηχανία. Συμβόλαια που προτάσσει κατά κόρον η κυβέρνηση Ομπάμα, καθώς διατείνεται ότι θα διατηρήσουν και συνάμα θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, 235.000 τουλάχιστον.

Τα μονοπώλια που έκλεισαν τις συνεργασίες είναι η εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών «Boeing», η κατασκευάστρια μηχανημάτων για μεγάλα έργα «Caterpillar», ο βιομηχανικός όμιλος «General Electric» και η παραγωγός αλουμινίου «Alcoa». Στο Σικάγο, το οποίο επισκέφτηκε μετά τη διήμερη παραμονή του στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο Χου Ζιντάο εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ «θα δημιουργήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις», ώστε οι κινεζικές εταιρείες που επιθυμούν να επενδύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες να μπορούν να το κάνουν «επί ίσοις όροις με τις αμερικανικές επιχειρήσεις» και να έχουν επίσης «περισσότερες ευκαιρίες για να συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ». Παράλληλα, εξέφρασε τη δυσφορία της Κίνας και πάλι με τη μορφή ευχής: «Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα χαλαρώσουν τους ελέγχους στις εξαγωγές εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας προς την Κίνα το ταχύτερο δυνατόν για να προωθήσουν τις εξαγωγές τους». Τέλος, ζήτησε και τη χαλάρωση της πάγιας πολιτικής των ΗΠΑ προσφυγής κατά της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς, όπως τόνισε, δημιουργούν εντάσεις στις εμπορικές σχέσεις, καταλήγοντας ότι «τα δύο μέρη θα πρέπει να βρουν την κατάλληλη λύση μέσω ειλικρινών διαβουλεύσεων που θα λαμβάνουν χώρα επί ίσοις όροις και μέσα σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού». Πάντως, η ραγδαία ανάπτυξη των καπιταλιστικών σχέσεων στην Κίνα οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερο δέσιμο με το παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, με τους εργαζόμενους να «πληρώνουν το μάρμαρο» και σε περίοδο ανάπτυξης και σε περίοδο κρίσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοινά σημεία και αντιθέσεις συμφερόντων (2012-05-04 00:00:00.0)
Οι μπίζνες στο επίκεντρο (2011-01-23 00:00:00.0)
Ανταγωνισμοί αλλά και κοινά συμφέροντα (2011-01-20 00:00:00.0)
Επίσημη επίσκεψη του Χου Ζιντάο (2008-11-25 00:00:00.0)
Συνάντηση Ζιντάο - Μπους (2006-04-20 00:00:00.0)
Υπέγραψαν 200 συμφωνίες Μόσχα - Πεκίνο (2006-03-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ