Σάββατο 22 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Μέλος του ΚΚ με ... απόφαση δικαστηρίου

Ολο και μεγαλύτερη γίνεται η προσπάθεια του αστικού κράτους στη Ρωσία να επέμβει και να ελέγξει κάθε πτυχή της δράσης των πολιτικών κομμάτων. Ηδη, σήμερα, με την αστική νομοθεσία επιβάλλεται ασφυχτικός έλεγχος στη διαδικασία ίδρυσης των κομμάτων, ζητώντας τα πλήρη προσωπικά στοιχεία δεκάδων χιλιάδων μελών, ενώ επιδιώκεται και ο έλεγχος της λειτουργίας των κομμάτων.

Στο «στόχαστρο» της επίθεσης αυτής βρίσκονται τα ΚΚ της Ρωσίας. Οπως είναι γνωστό, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ), με αποτέλεσμα αυτό να έχει αυθαίρετα αποκλειστεί από τις εκλογές όλων των επιπέδων. Ενώ τώρα, και χωρίς καμία εξήγηση, αρνούνται να δώσουν άδεια λειτουργίας στο «Ενιαίο Μέτωπο Εργαζομένων της Ρωσίας», που έχει συγκροτήσει το ΚΕΚΡ με άλλες δυνάμεις, με στόχο την κάθοδο στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Μια ακόμη πλευρά της αυταρχικής και αντιδημοκρατικής επέμβασης του αστικού κράτους στην πολιτική ζωή, αυτή τη φορά του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), είδε το φως της δημοσιότητας με την απόφαση δικαστηρίου να επαναφέρει στις τάξεις του ΚΚΡΟ τον βουλευτή της Κρατικής Δούμας, Βλαντισλάβ Γιούρτσικ, που διαγράφτηκε το περασμένο καλοκαίρι από το ΚΚΡΟ, λόγω αντικομματικών ενεργειών και παραβίασης του καταστατικού. Ο βουλευτής του ΚΚΡΟ προσέφυγε στο δικαστήριο της πόλης του Κρασναγιάρσκ, όπου εκλέγεται, ζητώντας την επαναφορά του στις γραμμές του κόμματος. Το δικαστήριο έκανε αποδεκτή αυτήν την προσφυγή και ζητά από το ΚΚΡΟ να τον επαναφέρει στις γραμμές του, θεωρώντας μάλιστα πως κακώς εκτιμήθηκε από το ίδιο το κόμμα πως ο Β. Γιούρτσικ καταπάτησε το καταστατικό του κόμματος.

Ωστόσο, η τοπική οργάνωση του ΚΚΡΟ, από την οποία διαγράφτηκε ο Β. Γιούρτσικ, αρνήθηκε να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη απόφαση, υποστηρίζοντας πως τα μέλη του ΚΚ δεν μπορούν να προσδιορίζονται μετά από αποφάσεις δικαστηρίων.

Να σημειωθεί πως δεν πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση, αφού και στην περιοχή του Τσελιάμπινσκ στα δικαστήρια έχει προσφύγει ο πρώην Γραμματέας περιοχής του ΚΚΡΟ, Β. Γκορμπατσόφ, ζητώντας την επαναφορά του στο ΚΚΡΟ. Ο συγκεκριμένος είχε διαγραφεί επίσης πέρσι από το ΚΚΡΟ, επειδή στο τοπικό κοινοβούλιο είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα του κυβερνητικού υποψηφίου της «Ενιαίας Ρωσίας» για το αξίωμα του κυβερνήτη της περιοχής.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ