Τρίτη 25 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Οι εργαζόμενοι να πιστέψουν στη δική τους δύναμη»

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, όπου διατυπώθηκαν οι βασικοί άξονες για το επόμενο διάστημα

Σε πολιτικό, ιδεολογικό και οργανωτικό επίπεδο θα δώσει τη μάχη η Ομοσπονδία Οικοδόμων, όπως εκτίμησε το τελευταίο Γενικό Συμβούλιο (φωτ. από πανελλαδικό συλλαλητήριο της Ομοσπονδίας)
Σε πολιτικό, ιδεολογικό και οργανωτικό επίπεδο θα δώσει τη μάχη η Ομοσπονδία Οικοδόμων, όπως εκτίμησε το τελευταίο Γενικό Συμβούλιο (φωτ. από πανελλαδικό συλλαλητήριο της Ομοσπονδίας)
Σε πολιτικό, ιδεολογικό και οργανωτικό επίπεδο, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας ετοιμάζεται να δώσει τις ερχόμενες σκληρές μάχες. Στην τελευταία συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, το περασμένο Σάββατο, έγινε ξεκάθαρο πως οι άξονες δράσης - με πρώτο σταθμό την απεργία στις 10 του Φλεβάρη, για την οποία έχει ήδη πάρει απόφαση συμμετοχής μαζί με δεκάδες άλλα ταξικά Συνδικάτα και Ομοσπονδίες - θα πρέπει να διαμορφωθούν παίρνοντας υπόψη το σύνολο της ολομέτωπης επίθεσης που έχει εξαπολύσει το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - εργοδοσίας - ΕΕ - ΔΝΤ - συμμάχων τους.

«Να γίνει συνείδηση ότι θα βρεθούμε μπροστά σε σοβαρές εξελίξεις, σε πρωτόγνωρες καταστάσεις, σε φάση του κινήματος που θα απαιτεί αυτοθυσία, ανιδιοτέλεια, συγκροτημένες, διαπαιδαγωγημένες και αποφασισμένες δυνάμεις να μπουν στη φωτιά του ταξικού αγώνα. Δυνάμεις που θα μετρούν τα άλματα του αγώνα αλλά θα αντέχουν τα πισωγύρισματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Πάσουλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, παρουσιάζοντας την εισήγηση.

Ενα απ' τα βασικά στοιχεία του Γενικού Συμβουλίου ήταν η παρουσία και ο χαιρετισμός αντιπροσωπειών των Επιτροπών Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στο Πολυτεχνείο (Πολιτικοί Μηχανικοί, Αρχιτέκτονες) και της Επιτροπής Αγώνα των σχολών ΤΕΙ στα Δομικά Εργα, που αποτελούν το αυριανό επιστημονικό δυναμικό και εργαζόμενους του κλάδου. Αναδείχθηκε πως ο αγώνας των φοιτητών και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος όχι μόνο δεν είναι ξεκομμένος, αλλά, αντίθετα, ο ένας αποτελεί συνέχεια του άλλου. Συνεχίζεται, έτσι, η κατεύθυνση για την οικοδόμηση συμμαχίας με τα άλλα στρώματα που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό κλάδο.

Οπως εκτιμήθηκε από το Γενικό Συμβούλιο, «σοβαρής σημασίας ζήτημα είναι η αποφασιστική ενίσχυση της δράσης μας στη συνοικία, τη γειτονιά, τα κεφαλοχώρια για την επαρχία, χωρίς βεβαίως να παραιτούμαστε στο ελάχιστο από τη δουλειά στα μεγάλα έργα». Και σημειώθηκε: «Το βασικό ζήτημα που σήμερα πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι ο απεγκλωβισμός δυνάμεων από τη μοιρολατρία, την ηττοπάθεια, από τις δυνάμεις του κεφαλαίου. Να πιστέψουν οι εργαζόμενοι στη δική τους δύναμη, να απαλλαχθούν από διαχειριστικές αντιλήψεις».

Πού επικεντρώνει η Ομοσπονδία

Σε αυτή την κατεύθυνση, η Ομοσπονδία Οικοδόμων για το επόμενο διάστημα θα επικεντρώσει στα εξής ζητήματα:

  • Ανεργία: Τα συνδικάτα μας να προγραμματίσουν δουλειά ενημέρωσης του κλάδου, καταγραφή και κινητοποίηση ανέργων, αξιοποίηση κάθε μορφής πάλης που βοηθάει, συσπειρώνει δυνάμεις, αποκαλύπτει την ανάγκη στράτευσης για άλλο δρόμο ανάπτυξης.
  • Για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας: Η υπογραφή της κλαδικής σύμβασης για το 2011 θα είναι αρκετά δύσκολη. Απαιτεί σοβαρή δουλειά, σχέδιο, έλεγχο, κατανόηση της αξίας της σύμβασης και της υπογραφής σε αυτές τις συνθήκες, προετοιμασία των δυνάμεών μας για σκληρή σύγκρουση με το κατασκευαστικό κεφάλαιο. Χρειάζεται σοβαρός συντονισμός με τις άλλες ταξικές Ομοσπονδίες που θα μπουν στη μάχη των συμβάσεων.
  • Για την Παιδεία: Το ζήτημα της μόρφωσης, της Παιδείας δεν μπορεί να είναι ζήτημα μόνο των φοιτητών, των σπουδαστών και των γονιών που έχουν παιδιά στα σχολεία. Είναι ζήτημα συνολικά της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων και σαν τέτοιο θα το αντιμετωπίσουμε. Σε όλες τις περιοχές μπορούμε να πάρουμε πρωτοβουλίες και να συσπειρώσουμε δυνάμεις και από τα άλλα λαϊκά στρώματα που θίγονται από αυτήν την πολιτική.
  • Για την Υγεία: Τα συνδικάτα μας πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες, να αναδείξουν τα ζητήματα της Υγείας, να διεκδικήσουμε να αποσυρθεί το κατάπτυστο νομοσχέδιο για την Υγεία, να διεκδικήσουμε καλύτερες υπηρεσίες, να κλείσουμε τα ταμεία που υποχρεώνουν τους ασθενείς να βγάλουν εισιτήριο.
Δουλειά με προοπτική, με διέξοδο

Εξετάζοντας τη συνολική κατάσταση η Ομοσπονδία εκτίμησε πως απαιτείται «να αναπτύξουμε δουλειά με προοπτική, με διέξοδο, να απαντά στο σήμερα, να ανοίγει όμως δρόμο στο αύριο».

Βασικό ρόλο σε αυτή τη δουλειά θα παίξει η λειτουργία και η μαζικοποίηση των συνδικάτων, κάτι που εκτιμήθηκε και από το σύνολο των ομιλητών. Στόχος πρέπει να είναι η στράτευση νέων δυνάμεων, να χρεώνονται δουλειά, να παίρνουν ευθύνες, για να προετοιμάζουμε και τη νέα φουρνιά στελεχών. Δεν είναι βήμα από μόνο του η εγγραφή στο συνδικάτο. Ο συνάδελφος που γίνεται μέλος πρέπει να συνειδητοποιεί ότι έχει και ευθύνες, αναλαμβάνει δουλειά. Επιπλέον, για τη μάχη της απεργίας στις 10 του Φλεβάρη, βασικό στοιχείο είναι να «επιμείνουμε στην επαφή, τη συζήτηση, τη σύσκεψη, τη Γενική Συνέλευση. Η πρότασή μας για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης πρέπει να κερδίζει έδαφος μέσα στους αγώνες, μέσα από την πείρα που αποκτούν τα λαϊκά στρώματα». Ως ζήτημα πρώτης γραμμής εκτιμήθηκε και η ενίσχυση της συμμαχίας με τη φτωχή αγροτιά και τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες: «Πρέπει να δουλέψουμε με φαντασία, με πρωτοβουλία, να δούμε ζητήματα που μπορούμε να ανοίξουμε από κοινού. Τα συνδικάτα μας να πάρουν πρωτοβουλίες συμπαράστασης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ