Σάββατο 29 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Συγκέντρωση υπό ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις

Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Από τη χτεσινή συγκέντρωση
ΤΙΡΑΝΑ.--

Σιωπηρή πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες στους δρόμους των Τιράνων χιλιάδες Αλβανοί θέλοντας να αποτίσουν φόρο τιμής στους τρεις διαδηλωτές που έχασαν τη ζωή τους την προηγούμενη Παρασκευή κατά τη διάρκεια βίαιων επεισοδίων, απαιτώντας παράλληλα από την κυβέρνηση να παραιτηθεί. Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα κατηγορεί την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα για διαφθορά και έχει επανειλημμένα ζητήσει την επανάληψη των εκλογών του 2009 καθώς ισχυρίζεται πως υπήρξαν παρατυπίες. Ο Μπερίσα έχει αρνηθεί να παραιτηθεί και κατηγορεί την αντιπολίτευση πως σχεδιάζει πραξικόπημα.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς χτες το πρωί έξω από το κτίριο της κυβέρνησης στο κέντρο. Την προηγούμενη ημέρα η Αστυνομία είχε ανακοινώσει πως η συγκεκριμένη διαδήλωση θεωρείται απειλή για την εθνική ασφάλεια και πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των διαδηλωτών.

Λίγο πριν τη διαδήλωση ο Αλβανός πρωθυπουργός προειδοποίησε πως θα «πρέπει να διατηρηθούν οι θεσμοί» και πως «θα υπάρξει αντίδραση σε κάθε μορφή παραβίασης της έννομης τάξης και του Συντάγματος». Ο Πρόεδρος της χώρας, Μπαμίρ Τόπι, ζήτησε χτες να ξεκινήσει διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές και να υπάρξει διαφάνεια στην έρευνα για τα αιματηρά γεγονότα της 21ης Γενάρη. Παρόμοια έκκληση απεύθυνε και ο Λιθουανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Εβάλντας Ιγκναταβίτσιους, ως εκπρόσωπος της προεδρίας της χώρας του στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Στο μεταξύ, η προγραμματισμένη για αύριο διαδήλωση του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος ματαιώθηκε μετά τις πιέσεις που άσκησε ο Αμερικανός πρέσβης στα Τίρανα, Αλεξάντρ Αρβίζου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ