Σάββατο 29 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέες επιθέσεις με θύματα αμάχους

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Νέα επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε χτες στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, με την ευθύνη να αναλαμβάνουν οι «Ταλιμπάν». Ο καμικάζι ανατινάχθηκε σε σουπερμάρκετ, στο οποίο σύμφωνα με τις αρχές «συχνάζουν κυρίως ξένοι», με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον εννιά άμαχοι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά. Οι δυνάμεις κατοχής μαζί με την εγκάθετη κυβέρνηση έσπευσαν να αξιοποιήσουν την επίθεση για να σημειώσουν ότι «οι Ταλιμπάν άρχισαν ξανά να πλήττουν στόχους όπου συχνάζουν άμαχοι». Στην ανακοίνωση για την ανάληψη ευθύνης, οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι επιτέθηκαν στο συγκεκριμένο κατάστημα τη στιγμή «που ψώνιζαν ξένοι», υπογραμμίζοντας ότι αυτοί ήταν ο στόχος τους.

Χτες ανακοινώθηκε η παράταση της παραμονής των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν για ακόμα ένα χρόνο, μέχρι τις 31 Γενάρη του 2012, μετά από ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, με 420 υπέρ και 116 κατά.

Παράλληλα εντείνονται και οι πολεμικές συγκρούσεις στο γειτονικό Πακιστάν, με τον κυβερνητικό στρατό να εξακολουθεί την κλιμάκωση των επιχειρήσεών του στις περιοχές των φυλών, με στόχο «μαχητές των Ταλιμπάν». Σε ανακοίνωση του στρατού αναφέρεται ότι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των νέων επιχειρήσεων τουλάχιστον 28 «μαχητές» και ακόμα 30 τραυματίστηκαν, χωρίς η ταυτότητα των θυμάτων να διασταυρώνεται από ανεξάρτητες πηγές. Οπως υποστηρίζουν οι κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις, οι πολεμικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν εναντίον «στρατοπέδων και κρησφύγετων» των Ταλιμπάν.

Τραγική η κατάσταση των πλημμυροπαθών

Την ίδια στιγμή ενώ η κυβέρνηση του Πακιστάν εστιάζει την προσοχή της στη στήριξη των κατοχικών δυνάμεων του Αφγανιστάν, ενάντια στους Ταλιμπάν, έρευνα των Ηνωμένων Εθνών υπογραμμίζει την τραγική κατάσταση στην οποία παραμένουν οι πλημμυροπαθείς του Πακιστάν, έξι μήνες μετά τις καταστροφικές βροχές. Σημειώνει ότι τουλάχιστον το 25% των παιδιών υποσιτίζονται στις πληγείσες περιοχές, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Οι πληγέντες των καταστροφικών πλημμυρών στο Πακιστάν, που υπολογίζονται στα 20 εκατομμύρια, παραμένουν σε τραγική κατάσταση, καθώς δε φαίνεται να αποτελούν μέρος των κυβερνητικών προτεραιοτήτων. Εκατομμύρια πλημμυροπαθείς εξακολουθούν να βρίσκονται στους καταυλισμούς και να ζουν από τα συσσίτια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ