Σάββατο 29 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Νέες διαδηλώσεις για τρόφιμα, ανεργία, εκλογικό νόμο

ΑΜΜΑΝ.--

Για τρίτη συνεχόμενη Παρασκευή, μετά την παραδοσιακή προσευχή, εκατοντάδες Ιορδανοί, κυρίως στην πρωτεύουσα Αμμάν αλλά και σε άλλες πόλεις, κατέκλυσαν τους δρόμους για να διαδηλώσουν ζητώντας μέτρα για τις αυξημένες τιμές των τροφίμων, την ανεργία και τον πληθωρισμό. Την οργή των διαδηλωτών συγκεντρώνει ο πρωθυπουργός Σαμίρ Ριφάι, του οποίου την παραίτηση το πλήθος ζητά «εδώ και τώρα», όπως επίσης και την παραπομπή του στη Δικαιοσύνη «μαζί με όλους τους άλλους διεφθαρμένους». Επίσης, οι διαδηλωτές ζητούν αλλαγή του εκλογικού νόμου, έτσι ώστε η εκτελεστική εξουσία, δηλαδή ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, να μη διορίζεται από το βασιλιά, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, αλλά να αναδεικνύονται μέσα από εκλογές.

Κινητήριος μοχλός πίσω από τις διαδηλώσεις είναι, κατά κύριο λόγο, το «Μέτωπο Ισλαμικής Δράσης», που είναι ο πολιτικός βραχίονας της ισλαμιστικής οργάνωσης «Αδελφοί Μουσουλμάνοι». Το Μέτωπο συνεργάζεται επίσης με συνδικαλιστικές ενώσεις, αλλά και με σειρά οργανώσεων που εντάσσονται στο χώρο της αριστεράς.

Μέχρι στιγμής, όλες οι διαδηλώσεις έχουν ολοκληρωθεί χωρίς ένταση και επεισόδια. Εντούτοις, ο βασιλιάς Αμπντάλα, ο οποίος ήδη έχει δρομολογήσει, τις τελευταίες δύο βδομάδες, την παροχή 550 εκατομμυρίων δολαρίων σε επιπλέον βοηθήματα και σε προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας, εκτιμάται ότι δεν έχει πολλά περιθώρια περαιτέρω ελιγμών στον οικονομικό τομέα, καθώς ο πληθωρισμός ανέβηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες μόνο μέσα σε ένα μήνα φθάνοντας το 6,5%, η ανεργία, επισήμως, καταγράφεται στο 12%, η φτώχεια ξεπερνά το 25% (και πάλι επισήμως), σε μια χώρα όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι νεαρής ηλικίας, το επίπεδο μόρφωσης δεν είναι ικανοποιητικό και το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να ξεπεράσει τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ