Σάββατο 29 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Αύξηση ορίου συνταξιοδότησης με την ανεργία να ξεπερνά το 20,33%

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού αποτελεί η πρόσφατη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση, την εργοδοσία και τις ηγεσίες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών οργανώσεων - τη Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία Εργατικών Επιτροπών (CCOO) και τη Γενική Ενωση Εργατών (UGT), που συμμετέχουν στη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων και στο λεγόμενο κοινωνικό διάλογο - για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Χτες, η συμφωνία εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στο Κοινοβούλιο.

Η συμφωνία προβλέπει τη σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή το 2013. Μέχρι τώρα πλήρη σύνταξη λάμβαναν όσοι συμπλήρωναν το 65ο έτος και είχαν καταβάλει εισφορές για 35 χρόνια. Με βάση τη νέα συμφωνία αυξάνονται κατά δύο χρόνια τόσο οι εισφορές όσο και η ηλικία, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται και το χρηματικό ποσό που θα λαμβάνει ο συνταξιούχος.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται σε μια στιγμή που αυξάνεται κατακόρυφα η ανεργία στην Ισπανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χτες από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής, η ανεργία έφθασε επίσημα στο τέλος του 2010 το 20,33%, δηλαδή 4,697 εκατομμύρια άνθρωποι είναι χωρίς δουλειά. Μάλιστα, η ανεργία στους κάτω των 25 ετών υπερβαίνει το 40% και ο αριθμός των νοικοκυριών όπου κανένα μέλος δεν έχει απασχόληση φθάνει τα 1,3 εκατομμύρια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ