Σάββατο 29 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Ρεκόρ δεκαετίας τα θύματα του πολέμου

MOΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Το μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων της τελευταίας δεκαετίας προκαλούν οι σχεδόν καθημερινές συγκρούσεις Σομαλών στρατιωτών, ενόπλων της αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης και ισλαμιστών εξτρεμιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάαμπ».

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, μέσα σε ένα χρόνο έχουν σκοτωθεί κατά τις συγκρούσεις ισλαμιστών - στρατού πάνω από 2.300 γυναικόπαιδα, ενώ πάνω από 6.000 άλλοι έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Σύμφωνα με δηλώσεις της εκπροσώπου της ΔΕ του Ερυθρού Σταυρού, ο αριθμός των τραυματιών στη Σομαλία είναι πλέον «ρεκόρ δεκαετίας». Η ίδια πρόσθεσε ότι η Σομαλία είναι για τους αμάχους πιο επικίνδυνη χώρα ακόμη και από το Ιράκ ή το Αφγανιστάν.

Πάντως χτες, έπειτα από πολλές αντιδράσεις εντός και εκτός Σομαλίας, η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι ματαιώνει τα συμβόλαια που είχε υπογράψει με την ιδιωτική εταιρεία μισθοφόρων «Saracan» (που συνδέεται με τον ιδρυτή της έτερης, αλλά γνωστότερης μισθοφορικής εταιρείας «Blackwater») προκειμένου να αναλάβει την εκπαίδευση χερσαίας αντιπειρατικής δύναμης και μελών της προεδρικής φρουράς. Αντίθετα, τα συμβόλαια της «Saracan» με την κυβέρνηση της ημι-αυτόνομης βόρειας περιοχής Πούντλαντ της Σομαλίας για την εκπαίδευση άλλης «αντιπειρατικής» χερσαίας δύναμης ισχύουν και εφαρμόζονται πλήρως...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ