Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
AΪΤΗ
Οι διαγκωνισμοί συνεχίζονται

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.--

Μόλις ένα εικοσιτετράωρο μετά από την αναχώρηση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ από την Αϊτή, και ένα πριν από την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων των εκλογών της 28ης Νοέμβρη από την ανώτατη εκλογική επιτροπή - CEP ο δικηγόρος του πρώην Προέδρου Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ, Αϊρα Κούτζμπαν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Ζαν Πρεβάλ συμφώνησε στην έκδοση διπλωματικού διαβατηρίου για τον Αριστίντ εάν «το ζητήσει», όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Ρόιτερς».

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι ο Πρόεδρος Αριστίντ μπορεί να επιστρέψει στην Αϊτή, κάτι που ζητά επιμόνως ο πρώην πρόεδρος καθ' όλη τη διάρκεια της εξορίας στη Νότια Αφρική. Ουσιαστικά, πρόκειται για την «απάντηση» του προέδρου Πρεβάλ και του κυβερνώντος κόμματος ΙΝΙΤΕ στις απειλές και τους εκβιασμούς που οδήγησαν στην ανακοίνωση της αποχώρησης του υποψηφίου του ΙΝΙΤΕ, Ζιντ Σελεστάν από την προεδρική κούρσα.

Στο μεταξύ, η ελβετική κυβέρνηση ζήτησε χτες την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του πρώην δικτάτορα της Αϊτής Ζαν-Κλοντ Ντιβαλιέ, που έχει επιστρέψει στην Αϊτή με το πράσινο φως της Γαλλίας και των ΗΠΑ στο πλαίσιο των εκβιασμών τους . Πρόκειται για αστραπιαία αντίδραση της κυβέρνησης της Ελβετίας, που μόλις μία μέρα μετά την έγκριση του νόμου έδωσε διαταγή στο υπουργείο Οικονομικών για να αρχίσει τη διαδικασία κατάσχεσης.

Ο νέος νόμος αφορά πρόσωπα πολιτικά εκτεθειμένα και επιτρέπει στην ελβετική κυβέρνηση να επιστρέψει στους πληθυσμούς από τους οποίους αρπάχτηκαν παράνομα περιουσιακά στοιχεία τα οποία έχουν «παγώσει» σε ελβετικές τράπεζες. Ο νόμος αυτός που ονομάσθηκε «Νόμος Ντιβαλιέ», δημιουργήθηκε για να καλύψει ένα κενό που παρουσιάστηκε στη μακρά δικαστική διαμάχη σχετικά με την επιστροφή στο λαό της Αϊτής περίπου 6 εκατ. ελβετικών φράγκων (4,6 εκατ. ευρώ). Ποσό που αποτελεί ψίχουλα από όσα έχει κλέψει η οικογένεια Ντιβαλιέ από το λαό της Αϊτής και που είχε καταθέσει σε ελβετικούς λογαριασμούς.

  • Το πρώτο κρούσμα χολέρας που συνδέεται με την Αϊτή καταγράφηκε στον Καναδά. Πρόκειται για μία γυναίκα από την Αϊτή, που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Μόντρεαλ και παρουσίασε τα συμπτώματα μετά την επιστροφή της από τη γενέθλια χώρα, όπου είχε μεταβεί για να παραστεί σε κηδεία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ