Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Αμφισβητούν τη μαζικότητα των διαδηλώσεων στο βορρά

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Αξιωματούχοι της σουδανικής κυβέρνησης και στελέχη του κυβερνώντος ισλαμικού «Εθνικού Κόμματος του Κογκρέσου» (ΝCP) αμφισβήτησαν, χτες, τη μαζικότητα των νεολαιίστικων διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή και την Τρίτη κατά της ακρίβειας, ισχυριζόμενοι πως η συμμετοχή των φοιτητών σε αυτές ήταν «περιορισμένη» και πως τα νήματα διοργάνωσης «κινούνται από το εξωτερικό» μέσω της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, Facebook. Μάλιστα, ο Μαντούρ Αλ Μάχντι, πολιτικός γραμματέας του NCP, υποστήριξε μιλώντας στο κρατικό σουδανικό πρακτορείο ειδήσεων SUNA ότι σύμφωνα με «έρευνα» που έκαναν οι αρμόδιες αρχές τα περισσότερα μηνύματα για τη διοργάνωση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων με πρότυπα αυτές σε Τυνησία και Αίγυπτο στέλνονταν κατά κόρον από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και λιγότερο από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Νορβηγία και η Βρετανία. Παράλληλα, εκπρόσωποι της αστυνομίας αρνήθηκαν πως τη Δευτέρα ξεψύχησε ένας φοιτητής που συμμετείχε στην κυριακάτικη διαδήλωση κατά της ακρίβειας και φέρεται πως έπεσε θύμα αστυνομικής βίας...

Ωστόσο, την ίδια ώρα νέες πληροφορίες που επικαλείται ρεπορτάζ της σουδανικής εφημερίδας «SudanTribune» αναφέρει ότι σε νέες διαδηλώσεις, με σαφώς μικρότερη συμμετοχή, που έγιναν την Τρίτη στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις του βόρειου Σουδάν συνελήφθησαν 15 ως 30 φοιτητές. Οι διαδηλωτές είχαν κεντρικά συνθήματα κατά της ακρίβειας και όχι τόσο ενάντια στην κυβέρνηση του ισλαμιστή Προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ. Νέες φοιτητικές διαδηλώσεις έχει αναγγελθεί πως θα πραγματοποιηθούν και σήμερα.

Χτες, επίσης, στο νότο αξιωματούχοι αποκάλυψαν πως στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας του Σουδάν τους αποκάλυψαν τα σχέδια για κατάργηση της σουδανικής λίρας μόλις ο νότος γίνει ανεξάρτητος, ως τις 9 του ερχόμενου Ιούλη. Μεταξύ των εναλλακτικών σχεδίων που εξετάζονται είναι η επαναφορά ενός προηγούμενου σουδανικού νομίσματος, του δηναρίου.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Στάινμπεργκ, που νοιάστηκε αίφνης για την εξέλιξη της «δημοκρατίας» στο νότιο Σουδάν, κάλεσε τον Νοτιοσουδανό Πρόεδρο, Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ, να εξασφαλίσει ότι το εκκολαπτόμενο νέο κράτος του Νότιου Σουδάν θα εξελιχθεί «σε πολυκομματική και όχι σε μονοκομματική δημοκρατία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις μπροστά στο νέο κύμα ακρίβειας (2018-01-19 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις για τα ακριβότερα είδη διατροφής (2018-01-09 00:00:00.0)
Φόβοι για νέο πόλεμο... (2011-11-15 00:00:00.0)
Συλλήψεις κομμουνιστών δημοσιογράφων (2011-02-05 00:00:00.0)
Ταραχές μετά το θάνατο του Τζον Γκάρανγκ (2005-08-02 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ «δεν ξεχνούν» το Σουδάν... (2002-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ