Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Καταγγελίες αλλά και «συγχύσεις»

ΤΥΝΙΔΑ.--

Για «σχέδιο συνωμοσίας» κατά της «μεταβατικής κυβέρνησης» εκ μέρους «στοιχείων των δυνάμεων ασφαλείας» έκανε λόγο ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Τυνησίας. Ο Φαρχάτ Ράτζχι, σε συνέντευξη Τύπου, υποστήριξε ότι η πρόσφατη εκφοβιστική δράση ομάδων που επιτέθηκαν κατά δημόσιων κτιρίων και σχολείων, τόσο στην Τύνιδα όσο και στην Κασερίν, και πυρπόλησαν συναγωγή στη νότια Τυνησία «στοχεύουν στην πρόκληση χάους, στην υπόσκαψη της μεταβατικής κυβέρνησης και στην καλλιέργεια εσωτερικής εμφύλιας έντασης είτε μεταξύ θρησκευτικών δογμάτων είτε μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων».

Ο Ράτζχι συμπλήρωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών έγινε στόχος επίθεσης εκατοντάδων ανθρώπων, την Τρίτη, και επέμεινε στην εκδοχή του περί «δράσης συνωμοτών». Στο πλαίσιο της προσπάθειας «κάθαρσης» από το καθεστώτος Μπεν Αλι, όπως είπε, απομακρύνθηκαν 34 ανώτεροι αξιωματικοί των διαφόρων σωμάτων ασφαλείας, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι επικεφαλής της Γενικής Ασφάλειας, της Προεδρικής Ασφάλειας αλλά και της Εθνικής Ασφάλειας, με τον τελευταίο να κατηγορείται, από τον νέο υπουργό, επειδή «αρνήθηκε να επέμβει» για να απομακρύνει διά της βίας τους διαδηλωτές έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο.

Εξίσου ενδεικτικό, πάντως, για τις προσπάθειες καταστολής των φωνών αντίδρασης που παραμένουν ακόμη έντονες σε διάφορες πόλεις αλλά και στους κόλπους της Γενικής Ενωσης Τυνήσιων Εργατών (όπου συνεχίζονται οι διεργασίες και οι απεργίες αρκετών κλάδων, όπως οι εκπαιδευτικοί) είναι το γεγονός ότι ο Ράτζχι επισταμένα «έμπλεξε» τους διαδηλωτές που επιμένουν στην αναγκαιότητα ολικής κάθαρσης από το καθεστώς και το κόμμα Μπεν Αλι με τις συμμορίες ταραχοποιών που «ανέλαβαν δράση», τις τελευταίες μέρες. Προφανής στόχος της «δράσης» αυτής είναι ο εκφοβισμός των πολιτών προκειμένου να σταματήσουν τις διαμαρτυρίες και να «αναζητήσουν την προστασία των υπηρεσιών ασφαλείας». Προς το παρόν, οι πολίτες, στην πλειοψηφία τους, δε φαίνεται να παρασύρονται σε αυτήν τη λογική αν και κοινή ομολογία είναι ότι η όλη κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ρευστή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ