Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ «ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»
Ενισχύει το οπλοστάσιο σε βάρος του κινήματος

Τους κινδύνους που προκύπτουν από το νομοθέτημα ανέδειξε χτες στην αρμόδια επιτροπή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος

Επικίνδυνες διατάξεις που εν δυνάμει μπορεί να οδηγήσουν στην ποινικοποίηση της δράσης του λαϊκού κινήματος και στο φακέλωμα των λαϊκών αγωνιστών, περιέχει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη σύσταση «Αρχής καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης», που συζητήθηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Με πρόσχημα την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», προβλέπονται διατάξεις που μπορούν να οδηγήσουν στην ποινική δίωξη όσων ενισχύουν οικονομικά λαϊκά κινήματα ανά τον κόσμο, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί από τους ιμπεριαλιστές ως «τρομοκρατικές οργανώσεις» και γι' αυτό ο εισηγητής του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος, όχι μόνο το καταψήφισε, αλλά ζήτησε και την απόσυρσή του.

Στην υπό ίδρυση «Αρχή» θα λειτουργεί αυτοτελής μονάδα που θα αφορά τη λεγόμενη «τρομοκρατία», παρατήρησε ο Αντ. Σκυλλάκος. Σημείωσε ότι ο λαός γνωρίζει πολύ καλά πως χρησιμοποιείται η έννοια της «τρομοκρατίας» από τους ιμπεριαλιστές και τις υπηρεσίες τους και υπενθύμισε ότι οι λίστες των ΗΠΑ ή της ΕΕ ή άλλων φορέων για το ποιες είναι «τρομοκρατικές» οργανώσεις ή κράτη - τρομοκράτες, είναι εντελώς αυθαίρετες.

Γενικευμένο φακέλωμα

Για παράδειγμα, είπε, η «Χαμάς» που κυβερνάει στη Λωρίδα της Γάζας, θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση», όπως και διάφορα αντάρτικα κινήματα στη Λατινική Αμερική. Με την ίδια λογική, πρόσθεσε, τα εκατομμύρια των Αιγυπτίων που βγήκαν στους δρόμους, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν από τον Μουμπάρακ τρομοκράτες και η «Αρχή» να υιοθετήσει αυτόν τον ισχυρισμό. Στην πράξη, τόνισε, ό,τι έχει σχέση με λαϊκό κίνημα, θα μπορεί να ενταχθεί στις λίστες «τρομοκρατών», στις λίστες υπόπτων, οι οποίοι θα παρακολουθούνται από την «Αρχή».

«Καθιερώνουμε ακόμα μια φορά το καθεστώς του υπόπτου, που δεν είχαμε παλιότερα και ουσιαστικά μιλάμε για γενικευμένο φακέλωμα, αφού εν δυνάμει τρομοκράτης μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε χωρίς οποιοδήποτε κριτήριο», είπε χαρακτηριστικά ο Α. Σκυλλάκος και κατήγγειλε ότι εκτός από τις λίστες υπόπτων των ΗΠΑ ή της ΕΕ η «Αρχή» θα έχει και δικές της λίστες, «που θα στηρίζονται σε ακριβείς πληροφορίες» (!) όπως αναφέρει το νομοσχέδιο.

Ολα αυτά είναι απαράδεκτα, συνέχισε, και αναρωτήθηκε: «Εάν κάποια υπηρεσία θέλει να κατασκευάσει πληροφορίες όπως για παράδειγμα μια αστυνομική αρχή του εξωτερικού, η "Αρχή" θα προχωρήσει σε παρακολούθηση και σε δέσμευση»;

Εκτός των άλλων, συνέχισε ο Α. Σκυλλάκος, με βάση το νομοσχέδιο θα τιμωρούνται με βαριές ποινές αυτοί που δεν θα συνεργάζονται με την «Αρχή», είτε λέγονται δικηγόροι, είτε συλλογικοί φορείς και έτσι οδηγούμαστε σε ένα αυθαίρετο φακέλωμα, από όποια υπηρεσία, ντόπια ή ξένη, μας βάλει στο στόχαστρο με χαλκευμένα ή ανύπαρκτα στοιχεία.

Τα άλλα κόμματα

Ο παριστάμενος υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης δεν απάντησε στις καταγγελίες του βουλευτή του ΚΚΕ, λέγοντας ότι θα αναφερθεί σχετικά στη συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια και απλώς ανέφερε ότι χρειαζόταν η σύσταση της «Αρχής» εκτός των άλλων και «για να απαντήσουμε και σε διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας».

Εκ μέρους της ΝΔ ο Κ. Τζαβάρας είπε ότι το συζητούμενο νομοσχέδιο δεν αλλάζει το πνεύμα αντίστοιχου νόμου των κυβερνήσεων της ΝΔ και διαβεβαίωσε την κυβέρνηση ότι «είμαστε μαζί σας στην αποτελεσματική προσπάθεια που οφείλουμε να κάνουμε». Επιφύλαξη επί της αρχής του νομοσχεδίου εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Α. Πλεύρης, εκτιμώντας ότι κινείται σε «θετική κατεύθυνση», ενώ κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Β. Μουλόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ