Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΠΕΡΓΙΑ 23 ΦΛΕΒΑΡΗ 2011

Οι απεργίες αυξάνουν τα ελλείμματα, υπονομεύουν την οικονομία αναφωνεί ο αστικός Τύπος. Γιατί;

Η οικονομία δεν είναι ουδέτερη ούτε ωφέλιμη για όλους. Είναι καπιταλιστική, αναπτύσσεται και δρα με κριτήριο το νόμο του κέρδους, και εκμεταλλεύεται την εργατική τάξη για να το πετύχει. Ο πλούτος των καπιταλιστών βγαίνει από τη δουλειά των εργατών.

Επομένως, αυτό που υπονομεύεται είναι όχι η οικονομία γενικά αλλά τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών. Αλλά ίσα ίσα αυτό τους ασκεί πίεση με βάση το συσχετισμό δύναμης στο εργατικό κίνημα, για να κάνουν πίσω από την αντεργατική επίθεση, να κάνουν κάποιες παραχωρήσεις στις εργατικές διεκδικήσεις. Να το ενισχύσουμε καθολικά, αποφασιστικά, μαχητικά στην απεργία 23 Φλεβάρη. Οσο χάνουν κέρδη, τόσο φοβούνται, να τους τρομάξουμε ότι θα χάσουν κι άλλα μέχρι να τους καταργήσουμε, δηλαδή να τα χάσουν όλα, να γίνει η ιδιοκτησία τους κοινωνική και οι ίδιοι εργάτες. Αρα, οι απεργίες υπονομεύουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες και πρέπει να τους υπονομεύουμε ώσπου να απαλλοτριώσουμε την ιδιοκτησία τους.

Τα ελλείμματα και τα κρατικά χρέη τα δημιούργησε η πολιτική των κυβερνήσεων των καπιταλιστών με τις φοροαπαλλαγές προς αυτούς, τις επιδοτήσεις για να επενδύουν, για να κάνουν εξαγωγές εμπορευμάτων και κεφαλαίων (έχουν επιδοτηθεί με νόμους για να μεταφέρουν κεφάλαια και επιχειρήσεις στα Βαλκάνια, επιδοτούνται με προγράμματα της ΕΕ για να αυξάνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες), με τις δημόσιες επενδύσεις για έργα υποδομής που χαρίζονται στους καπιταλιστές (π.χ. έργα όπως η Αττική Οδός, η γέφυρα Ρίου - Αντιρίου, το αεροδρόμιο, έγιναν με μόνο 9,5% κεφάλαια των εταιρειών που τα εκμεταλλεύονται και κερδοφορούν, τα άλλα ήταν δάνεια με εγγύηση του δημοσίου και λεφτά της ΕΕ και του κράτους).

Ο λαός δεν αυξάνει τα ελλείμματα, ίσα ίσα τον χρεοκοπεί η πολιτική μείωσης μισθών - συντάξεων, η εμπορευματοποίηση Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας, η ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τεράστια αύξηση των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ, οι αυξήσεις στα εισιτήρια και στα διόδια κλπ. Επομένως, ο λαός υπονομεύεται, το εισόδημα του, που σε συνδυασμό με την ανεργία τον στέλνει στον Καιάδα.

Αλλωστε, η καπιταλιστική οικονομία υπονομεύεται από την κρίση και όχι από τις απεργίες. Αλλά η κρίση είναι αποτέλεσμα της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων που δε μπορούν να επενδυθούν, υπερπαραγωγής εμπορευμάτων που δε μπορούν να πουληθούν, και οφείλεται στην τεράστια αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, δηλαδή την τεράστια κερδοφορία. Και για να την αντιμετωπίσουν ρίχνουν τις συνέπειες στις πλάτες των εργαζομένων με τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης, δηλαδή που κάνουν φτηνό τον εργάτη φορτώνοντας τα βάσανα της φτώχειας και της εξαθλίωσης στην οικογένειά του, προκειμένου να μη χάσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Καταστρέφουν την εργατική δύναμη για να σωθεί από την καταστροφή της κρίσης όσο γίνεται το κεφάλαιο.

Στόχος και επιδίωξη των εργατών πρέπει να είναι να οξύνουν την κρίση σε βάρος του κεφαλαίου, να πληρώσει η πλουτοκρατία που τη δημιούργησε από την υπερεκμετάλλευση των εργατών και τώρα θέλει να ξαναπληρώσουν, γεγονός που απαιτεί ένταση της ταξικής πάλης και σ' αυτό συμβάλλει και η απεργία. Είναι μονόδρομος για να σωθούν οι εργαζόμενοι, να πληρώσει το κεφάλαιο, ώσπου να το καταργήσουμε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ