Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
Περί ... ιντερνετικού ακτιβισμού

Πολύς λόγος γίνεται για το ρόλο των λεγόμενων σελίδων κοινωνικής δικτύωσης στα τεκταινόμενα στην Αίγυπτο. Ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες προβάλλεται ως «ήρωας» ο λεγόμενος «ακτιβιστής του Ιντερνετ» Ουάελ Γκόνιμ, που είναι και διευθυντής μάρκετινγκ για την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική του κολοσσού του ίντερνετ «Γκουγκλ», που κρατήθηκε για 12 μέρες και απελευθερώθηκε από την αστυνομία του καθεστώτος Μουμπάρακ.

Εχει γίνει πλέον φανερό ότι η επιδίωξη των αστών και των ΜΜΕ που διαθέτουν, είναι να εμφανίσουν και στην χώρα μας, ως κίνημα το «κίνημα του ίντερνετ». Χωρίς να αμφισβητούμε την αξία της χρήσης νέων τεχνολογιών επικοινωνίας, το βέβαιο είναι ότι ο υποκινητής του ξεσηκωμού του αιγυπτιακού λαού είναι η άθλια πραγματικότητα που βιώνει, απόρροια της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και μιας ανάπτυξης σε όφελος της πλουτοκρατίας. Ανεξάρτητα από την εξέλιξη που θα έχει ο ξεσηκωμός - και είναι εμφανής η ανυπαρξία πολιτικής δύναμης που μπορεί να δώσει φιλολαϊκή προοπτική σε ρήξη με το κεφάλαιο και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια - το γεγονός ότι λαϊκές δυνάμεις βγαίνουν στον δρόμο και παλεύουν για αξιοπρεπή ζωή, είναι σημαντικό.

Πάντως η τόση προβολή του μάνατζερ της πολυεθνικής «Γκουγκλ» (που είναι και από τους «εθελοντές» υποστηριχτές του Αλ Μπαραντάι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, που θέλει να παίξει ρόλο στην Αίγυπτο) μόνο σκοπιμότητα κρύβει. Και για την ακρίβεια θέλει να αποπροσανατολίσει από το κύριο, τον ξεσηκωμένο αιγυπτιακό λαό. Ταυτόχρονα μπορεί να δείχνει και υπόγειες διαδρομές που υπάρχουν για να χειραγωγηθεί η λαϊκή οργή και να οδηγηθεί σε δρόμους που βολεύουν τα γενικότερα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή.


Δ.Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ