Σάββατο 12 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προχωράει το «Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας»

Ζυμώσεις και αντιθέσεις στο παρασκήνιο

Με παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, συμμαχίες και αντιθέσεις, οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωζώνης προετοιμάζουν το «Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας», έχοντας συμφωνήσει απόλυτα στη στρατηγική γραμμή των ανατροπών που περιέχονται σε αυτό. Χτες, οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας συναντήθηκαν για να συζητήσουν την κοινή τους στάση, ως προς την άμεση προώθηση του «Συμφώνου ανταγωνιστικότητας» και του «συνολικού πακέτου».

Η Γαλλίδα υπουργός Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα έχουν έτοιμο ένα προσχέδιο για το «Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης στις 11 Μάρτη. Σημείωσε ακόμα ότι «εργάζονται πολύ σκληρά και εντατικά πάνω στο σύμφωνο (...) σε πολλά κεφάλαια έχει σημειωθεί πρόοδος» και σε ένα μήνα η υπόθεση θα έχει προχωρήσει περισσότερο.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημείωσε ότι το προωθούμενο «Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και ισχυρίστηκε ότι Γαλλία και Γερμανία είναι έτοιμες να προβούν σε συμβιβασμούς, προκειμένου να επιτευχθεί κοινή συμφωνία για τη ζώνη του ευρώ. Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε ότι στόχος της Γερμανίας είναι να έχει επιτευχθεί συμφωνία για ένα «συνολικό πακέτο» μέχρι το τέλος του Μάρτη, δηλαδή μέχρι την εαρινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Σύμφωνα, εξάλλου, με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg», η Κομισιόν, με ενημερωτικό της έγγραφο ενόψει της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών, προτείνει στο πλαίσιο της προωθούμενης αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, να θεσμοθετηθεί η υποχρέωση κάθε χώρας που έχει χρέος πάνω από 60% του ΑΕΠ να μειώνει ετησίως το χρέος κατά το ένα εικοστό, διαφορετικά θα προβλέπονται κυρώσεις. Για την Ελλάδα, ένας τέτοιος ρυθμός, σημαίνει μείωση του χρέους κατά 5% ετησίως, από το 2012.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ