Σάββατο 12 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εντονες αντιδράσεις σε πολλές περιοχές

Κινητοποιήσεις ενάντια στις συγχωνεύσεις έγιναν χτες σε Τρίκαλα και Θεσσαλονίκη

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των μαθητών Βαλτινού και Μεγαλοχωρίου, στα Τρίκαλα

Eurokinissi

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των μαθητών Βαλτινού και Μεγαλοχωρίου, στα Τρίκαλα
Στους δρόμους των Τρικάλων διαδήλωσαν χτες μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και κάτοικοι των χωριών Βαλτινού και Μεγαλοχωρίου, ενάντια στις επιχειρούμενες καταργήσεις των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε αυτά τα χωριά και την προώθηση του μαθητικού τους πληθυσμού στα Τρίκαλα με τη νέα χρονιά.

Για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων στο νομό Τρικάλων, κατέθεσαν προχθές Ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Αποστόλης Νάνος, ρωτώντας την υπουργό Παιδείας αν παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής θα συνεχιστεί η διαδικασία συγχωνεύσεων - καταργήσεων των σχολικών μονάδων. Οπως καταγγέλλουν στο κείμενο της Ερώτησης οι βουλευτές, εκτός από τα χωριά που προαναφέρονται και που κινητοποιήθηκαν χτες, δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν ως πιθανή την κατάργηση του Γυμνασίου Μεγάλων Καλυβίων και του Δημοτικού Σχολείου στο Κεραμίδι.

Οι βουλευτές τονίζουν: «Οι συγχωνεύσεις αποτελούν πολιτική επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που συνεχίζει το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, προχωρώντας σε περαιτέρω μείωση κατά 21,9% των κρατικών δαπανών για την Παιδεία, ενώ παράλληλα προωθεί την επιχειρηματική λειτουργία των σχολείων μέσω της αξιολόγησης όπου θα καθορίζεται η βιωσιμότητα ή μη μιας σχολικής μονάδας με βάση τα κριτήρια της αγοράς.

Ηδη στην πράξη, πανελλαδικά, με το πρόσχημα των "αντοχών της οικονομίας", έχουν πεταχτεί στο δρόμο χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές αθλητικών και μουσικών σχολείων, ενώ με κλείσιμο ισοδυναμεί η κατάσταση που υπάρχει και σε μια σειρά ολοήμερα δημοτικά, αλλά και σε δομές ειδικής αγωγής. Η υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών έχει δραματικές συνέπειες στην ήδη υποβαθμισμένη μόρφωση των παιδιών, θα οδηγήσει σε όξυνση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση, ενώ, ταυτόχρονα, ανοίγει το δρόμο για απολύσεις εκπαιδευτικών με πρόσχημα πάντα πως όταν δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας, μονιμότητα δεν υφίσταται», επισημαίνουν.

Στην Καλαμαριά

Συγκέντρωση με στόχο την οργάνωση του αγώνα ενάντια στις συγχωνεύσεις των σχολείων πραγματοποίησε χτες το βράδυ η Β' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, στο 4ο ΓΕΛ Καλαμαριάς. Στο πλαίσιο των προτάσεων για συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων (26 γυμνασίων και λυκείων και τριών ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ), προβλέπεται η συγχώνευση των 4ου και 5ου Γυμνασίου Καλαμαριάς, ενώ στα σχέδια των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι και η συγχώνευση των 14ου και 21ου ΓΕΛ. Η Β' ΕΛΜΕ κάλεσε γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς και τους φορείς της Αυτοδιοίκησης να οργανώσουν την αντίσταση στα σχέδια της κυβέρνησης.

Στη Λήμνο

Συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα «Η δημόσια δωρεάν Παιδεία, ο "Καλλικράτης", οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων και οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνει αύριο Κυριακή η ΝΕ Λήμνου του ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο Κ. Μαδυτινός, εκπαιδευτικός και μέλος της ΝΕ Λήμνου του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ