Σάββατο 12 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σταθερή συναίνεση και δημαγωγία

Λέει ότι απορρίπτει το «Μνημόνιο 2» και ταυτόχρονα στηρίζει εκ των προτέρων όλα τα μέτρα που θα περιέχει η νέα συμφωνία με την τρόικα

Ρεσιτάλ δημαγωγίας, προκειμένου να δείξει ότι τάχα δεν είναι συνένοχος με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και η τρόικα, έδωσε χτες στη Βουλή ο Α. Σαμαράς. Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε φραστική επίθεση κατά της κυβέρνησης, χρησιμοποιώντας υψηλές κορόνες, δίχως όμως να αμφισβητήσει στο ελάχιστο επί της ουσίας την πολιτική που εφαρμόζει. Αντίθετα η όποια κριτική στην κυβέρνηση αφορούσε το ότι «δεν κάνει διαρθρωτικές αλλαγές» ή ότι εφαρμόζει την πολιτική της με τρόπο που «προκαλεί κοινωνικές εκρήξεις» επειδή «στρέφεται εναντίον όλων».

Την ίδια στιγμή όμως διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να προσφέρει συναίνεση και να βάζει πλάτες, όπως έκανε μέχρι τώρα, για να περάσουν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, καθώς όπως είπε η στάση του απέναντι στο «Μνημόνιο 2» θα είναι συνέχεια της στάσης που κράτησε στο «Μνημόνιο 1». Δηλαδή, «όχι» στα λόγια, αλλά στήριξη στην πράξη.

Σαφέστατα δείγματα έδωσε εξάλλου και χτες, επικροτώντας τα νέα μέτρα κυβέρνησης και τρόικας, με αιχμή το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου ύψους 50 δισ. ευρώ, αλλά και το νέο πακέτο κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες ύψους 30 δισ. ευρώ. Μάλιστα, ο Α. Σαμαράς, σε συνάντηση που είχε χτες με το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, υπογράμμισε «την αναγκαιότητα ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος και της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας».

Προσδιορίζοντας τον τρόπο που απορρίπτει το «Μνημόνιο 2», ο Α. Σαμαράς είπε στη Βουλή: «Εμείς, σας το λέμε ευθέως, ότι όπως απορρίψαμε το "Μνημόνιο 1", έτσι απορρίπτουμε κι αυτά που προεξοφλούνται πλέον για το, πολύ χειρότερο, "Μνημόνιο 2"». Αμέσως μετά έσπευσε να δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις: «Δεν είμαστε αντίθετοι, όπως δεν ήμασταν ούτε και πέρσι, σε μέτρα περιστολής της δημόσιας σπατάλης. Εμείς προτείναμε πρώτοι τέτοια μέτρα... Δεν είμαστε αντίθετοι, όπως δεν ήμασταν ούτε και πέρσι, με μέτρα αύξησης των ανταγωνιστικότητας. Εμείς προτείναμε πρώτοι τέτοια μέτρα... Δεν είμαστε αντίθετοι, όπως δεν ήμασταν ούτε και πέρσι, με μέτρα διαρθρωτικών αλλαγών. Αντίθετα εμείς προτείναμε πρώτοι τέτοια μέτρα. Κι όσα, έστω και αργά, έστω και λειψά, έστω και κολοβά, τα φέρατε στη Βουλή, εμείς τα ψηφίσαμε».

Με το μόνο που διαφωνεί, τελικά, είναι ότι «το μνημόνιο είναι η πολιτική δέσμευση για μια επ' άπειρον μόνιμη ασφυξία της ελληνικής οικονομίας», δηλαδή με τον περιορισμό της «ρευστότητας» για τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους.

Εποικοδομητικές υποδείξεις

Ταυτόχρονα, επέκρινε την κυβέρνηση για τον τρόπο που υλοποιεί τη στρατηγική του μνημονίου, κάνοντας εποικοδομητικές υποδείξεις στην κατεύθυνση αυτή. «Διαλύετε την κοινωνική συνοχή σε μια ώρα δύσκολη. Αποσαθρώνετε τον κοινωνικό ιστό. Και δεν καταλαβαίνετε ότι με αυτά που κάνετε, στην πραγματικότητα πυροδοτείτε το χάος! Διότι σκληρά μέτρα δεν περνάνε με δικτατορικού χαρακτήρα απαγορεύσεις συναθροίσεων! Περνάνε με πειθώ», είπε χαρακτηριστικά ο Α. Σαμαράς.

Αφήνοντας σταθερά στο απυρόβλητο την ουσία της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής, έστρεψε τα πυρά του αποκλειστικά στην ικανότητα της κυβέρνησης να τα υλοποιεί. «Εχετε χάσει την μπάλα. Μόνοι σας πυροδοτείτε τα χειρότερα», τόνισε.

Με το ίδιο πνεύμα, η ΝΔ αντιμετώπισε και την επιστολή που έστειλε χτες στα κόμματα ο υπουργός Οικονομίας, επιδιώκοντας συναίνεση για το τριετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής 2013-15. «Εάν ενδιαφέρεται για τις προτάσεις μας, τις ξέρει. Αντί επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων, ας πάρει μια και μόνον απόφαση: Να υιοθετήσει και να ακολουθήσει στο σύνολό τους τις προτάσεις μας, για να οδηγήσει την οικονομία σε ανάταξη και την Ελλάδα στην ανάπτυξη», ήταν το διά ταύτα της απάντησης του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ