Πέμπτη 10 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Γολγοθάς» η δημιουργία οικογένειας

Χαρακτηριστικά όσα ανέδειξε χτεσινή περιοδεία της ΟΓΕ και του ΠΑΜΕ σε δημόσια νοσοκομεία

Από το συμβολικό αποκλεισμό των ταμείων στο Τζάνειο που πραγματοποίησαν το ΠΑΜΕ και σύλλογοι της ΟΓΕ
Από το συμβολικό αποκλεισμό των ταμείων στο Τζάνειο που πραγματοποίησαν το ΠΑΜΕ και σύλλογοι της ΟΓΕ
Συνεχίζοντας τη δραστηριότητά τους με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και το ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν χτες περιοδεία στα νοσοκομεία «Ελενα» και «Αγία Ελένη». Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της ΟΓΕ συζήτησαν με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, αλλά και με όσους τα επισκέφτηκαν γιατί χρειάστηκαν τις υπηρεσίες τους.

Η ΟΓΕ έχει αποφασίσει να αναδείξει το ζήτημα της Υγείας - Πρόνοιας σε αιχμή της δράσης και των παρεμβάσεών της στα πλαίσια της 8ης Μάρτη. Η επιλογή του νοσοκομείου - μαιευτηρίου «Ελενα» δεν έγινε τυχαία καθώς δίνει τη δυνατότητα να συνδυαστούν δύο από τα κορυφαία αιτήματα του ριζοσπαστικού γυναικείου και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος: Το αίτημα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και το αίτημα για κοινωνική αναγνώριση της μητρότητας.

Τόσο η πρόεδρος της ΟΓΕ, Καλλιόπη Μπουντούρογλου, όσο και η Γιώτα Μαλλή, μέλος της διοίκησης του σωματείου των εργαζομένων στο «Ελενα», κάλεσαν τις γυναίκες σε συντεταγμένη αντίδραση στον πόλεμο που δέχονται τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις τους, σε οργανωμένη πάλη με το ΠΑΜΕ, την ΟΓΕ, την κοινωνική συμμαχία εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών, νεολαίας και γυναικών για να αλλάξει η τάξη στην εξουσία και να γίνει ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι κοινωνική ιδιοκτησία.

Τη στιγμή που η εργατική - λαϊκή οικογένεια υποφέρει κάτω από το βάρος της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και της επίθεσης που εξαπολύει η κυβέρνηση με πρόσχημα τα ελλείμματα και το χρέος, η ιδιωτικοποίηση και η εμπορευματοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας προσθέτει ένα σημαντικό βάρος στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, που υποχρεώνονται να πληρώσουν 5 ευρώ «εισιτήριο» για την είσοδό τους στο νοσοκομείο, να βάζουν το χέρι στην τσέπη για τις εξετάσεις και τα φάρμακά τους. Μπροστά σε τεράστιες δυσκολίες βρίσκονται τα νέα ζευγάρια, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος που συνεπάγεται σήμερα η δημιουργία οικογένειας. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι για τις εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου για τις πρώτες μόνο εβδομάδες της κύησης απαιτείται το ποσό των 180 ευρώ. Η κύηση, ο τοκετός, η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αποτελούν «φιλέτο» που έχει παραδοθεί στο κεφάλαιο, η μητρότητα και οι ανάγκες του νέου ζευγαριού και της λαϊκής οικογένειας έχουν μετατραπεί σε κερδοφόρα επιχείρηση για τους ιδιώτες.

Τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής πλήττουν σφοδρά και τους ίδιους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Στα εργαστήρια (αιματολογικά, βιοχημικά κλπ.) του «Ελενα» αρκετές είναι οι εργαζόμενες που απασχολούνται με 8μηνες συμβάσεις και με προγράμματα stage και σε λίγους μήνες θα βρεθούν στην ανεργία. Την ίδια στιγμή υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό που φτάνουν το 40% των οργανικών θέσεων. Ενώ η δουλειά τους εκθέτει την υγεία τους σε κινδύνους και ασθένειες, οι εργαζόμενες αυτές δε συγκαταλέγονται στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Κομμάτια της λειτουργίας του νοσοκομείου, όπως η καθαριότητα, έχουν ανατεθεί σε ιδιώτες και οι εργαζόμενες που απασχολεί ο εργολάβος αντιμετωπίζουν εκτός από τις άθλιες εργασιακές σχέσεις και το ζήτημα της τρομοκρατίας.

Οπως επισήμανε η Καλλιόπη Μπουντούρογλου, η 8η Μάρτη δεν είναι μια μέρα για να μετρούν οι γυναίκες πόσα δικαιώματα έχουν χάσει και πόσες από τις κατακτήσεις τους είναι πια παρελθόν, αλλά μια αφορμή για να οργανώσουν την απάντησή τους στην επίθεση που δέχονται σε κάθε πτυχή της ζωής τους, με επόμενο σταθμό τη σημερινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ