Παρασκευή 25 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζυμώσεις και ισχυρές αντιθέσεις

Πιέσεις στην Πορτογαλία να προσφύγει στην τρόικα και συζήτηση για την ελεγχόμενη χρεοκοπία στο παρασκήνιο της Συνόδου

Οι εξελίξεις στην Πορτογαλία, η πιθανολογούμενη προσφυγή της στο μηχανισμό δανειοδότησης ΕΕ - ΔΝΤ και οι ισχυρές αντιθέσεις γύρω από τα ζητήματα της ελεγχόμενης χρεοκοπίας κυριάρχησαν στο προσκήνιο και το παρασκήνιο της χτεσινής, πρώτης μέρας της Συνόδου.

«Για μένα είναι πολύ σημαντικό το ευρώ και η οικονομική και νομισματική ένωση να αποτελούν τον πυρήνα της ευρωπαϊκής ενότητας. Είναι απαραίτητοι παράμετροι τόσο για οικονομικούς όσο και για πολιτικούς λόγους. Η Γερμανία επωφελείται από το ευρώ όσο καμία άλλη χώρα», ομολόγησε κυνικά η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας χτες στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

Παράλληλα επανέλαβε ότι «θα πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ της αλληλεγγύης και των μεμονωμένων προσπαθειών που καταβάλλονται», ξεκαθαρίζοντας για άλλη μια φορά ότι η όποια «διευκόλυνση» δίνεται στα κράτη μέλη, έχει ως αντάλλαγμα την εφαρμογή των πιο αντιλαϊκών αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι «μόνο η αύξηση της ανταγωνιστικότητας μπορεί να δημιουργήσει μια προοπτική για τη μείωση των χρεών» και επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κοινή ανάληψη των χρεών των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, απορρίπτοντας ξανά τα ευρωομόλογα.

Πιέσεις στην Πορτογαλία

Σε ό,τι αφορά την Πορτογαλία, ο οίκος αξιολόγησης «Fitch» έσπευσε χτες να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας από Α+ σε Α- και να προειδοποιήσει με νέα, πολλαπλή υποβάθμιση μέσα στο ερχόμενο εξάμηνο, αν η χώρα δεν προσφύγει στο μηχανισμό διάσωσης ΕΕ - ΔΝΤ με τα μέτρα που αυτός συνεπάγεται.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τόνισε ότι είναι απίθανο «να αλλάξει ο προσανατολισμός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος διαμορφώθηκε ξεκάθαρα στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ευρωζώνης» στις 11 Μάρτη, ξεκαθαρίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η καταψήφιση του νέου αντιλαϊκού προγράμματος στη Βουλή της Πορτογαλίας δε θα οδηγήσει σε αλλαγή των αποφάσεων των ηγετών της ΕΕ, ως προς την άμεση προώθηση των σκληρών αντεργατικών μεταρρυθμίσεων προς όφελος του κεφαλαίου.

Οπως σημείωσε ο Ζ. Μπαρόζο, «εύχομαι οι πολιτικές δυσκολίες που προέκυψαν στην Πορτογαλία, τις οποίες οφείλουμε να σεβαστούμε, να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν ταχύτερα». Αντίστοιχα, η Α. Μέρκελ εξέφρασε την απογοήτευσή της για τις εξελίξεις στην Πορτογαλία και χαρακτήρισε το πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που απορρίφθηκε ως «σωστό και θαρραλέο». Τόνισε ακόμα με νόημα ότι οι εξελίξεις στην Πορτογαλία «δείχνουν πόσο πολιτικό θάρρος χρειάζεται».

Πιέζοντας στην κατεύθυνση της προσφυγής στην τρόικα, σαν πρόσθετο μοχλό επιβολής των αντιλαϊκών μέτρων, εκπρόσωποι κρατών μελών έσπευσαν χτες να δηλώσουν ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να παράσχει «στήριξη» στην Πορτογαλία, αρκεί «να το ζητήσει». Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εκτιμά ότι αν η Πορτογαλία απευθύνει έκκληση για βοήθεια από την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ένα ποσό της τάξης των 75 δισ. ευρώ θα είναι «κατάλληλο».

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της απερχόμενης πορτογαλικής κυβέρνησης, Πέδρο Σίλβα Περέιρα, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση του Ζοζέ Σόκρατες «θα συνεχίσει να αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις της εναντίον του ενδεχομένου προσφυγής σε εξωτερική βοήθεια». Στην ίδια κατεύθυνση, ο ηγέτης του Πορτογαλικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, που φέρεται ως φαβορί για τη θέση του πρωθυπουργού σε περίπτωση εκλογών, δήλωσε ότι «ελπίζει» πως η Πορτογαλία θα αποφύγει την προσφυγή στο Ταμείο στήριξης.

Βαθιά κρίση και αναδιάρθρωση του χρέους

Αναφορικά με τα σενάρια για αναδιάρθρωση του χρέους υπερχρεωμένων κρατών μελών της ΕΕ, ο Τόμας Μάγερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» αναφερόμενος στην Ελλάδα πρότεινε: «Καλύτερα θα ήταν τα ταμεία στήριξης του ευρώ να πρότειναν σε όσους έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα να τα ανταλλάξουν σε εθελοντική βάση με χαμηλούς τόκους. Διότι τα ταμεία εγγυώνται μεγαλύτερη ασφάλεια». Ο ίδιος, μιλώντας στο αμερικάνικο δίκτυο CNBC, εκτίμησε ότι «το EFSF πρέπει να γίνει περισσότερο ευέλικτο. Κάποιος μπορεί να σκεφτεί για παράδειγμα την ανταλλαγή χρέους της Ελλάδας και του EFSF με "κούρεμα" 30%-40%».

Αποκαλυπτικές για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα είναι και οι εκτιμήσεις του αμερικανικού επενδυτικού οίκου «Citigroup». Συγκεκριμένα, για την Ελλάδα το 2012 η «Citigroup» προβλέπει ανεργία στο 16,4%, πραγματική μεταβολή του ΑΕΠ στο -1,1%, έλλειμμα 17 δισ. ευρώ ή 7,4% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος 367 δισ. ευρώ ή 164,3% του ΑΕΠ (από 347 δισ. ευρώ και 154,7% του ΑΕΠ). Τέλος, ο καθηγητής οικονομίας Μίχαελ Χίτερ, επικεφαλής του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου, μιλώντας στην «Deutsche Welle», υποστήριξε ότι με την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου η Ελλάδα «πήρε μια ανάσα», αλλά «δε θα τα βγάλει πέρα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανισομετρίες στα δημοσιονομικά δεδομένα (2016-10-22 00:00:00.0)
Στα 9,3 τρισ. ευρώ το 2014 (2015-04-22 00:00:00.0)
Οι αλχημείες συνεχίζονται... (2013-04-23 00:00:00.0)
Θωρακίζουν με κάθε μέσο την πλουτοκρατία (2012-02-11 00:00:00.0)
Θωρακίζουν με κάθε μέσο την πλουτοκρατία (2012-02-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ