Παρασκευή 25 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΞΩ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΥΗ
Προαναγγέλλεται η αμεσότερη εμπλοκή

Από τις κηδείες των θυμάτων των βομβαρδισμών από τους ιμπεριαλιστές
Από τις κηδείες των θυμάτων των βομβαρδισμών από τους ιμπεριαλιστές
TΡΙΠΟΛΗ - ΠΑΡΙΣΙ._

«Μερικές βδομάδες, αλλά όχι μήνες» είναι πιθανό να διαρκέσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του λιβυκού λαού, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών. Ο Αλέν Ζιπέ, σε συνέντευξή του στο δίκτυο RTL, προσπάθησε ματαίως να πείσει ότι οι επιχειρήσεις αυτές «δεν έχουν καμία σχέση με το πετρέλαιο γιατί αν ήταν αυτό, δε θα γινόταν τίποτε, αφού η Λιβύη εξασφάλιζε χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο» και ότι «δεν υπάρχουν καθόλου θύματα μεταξύ των πολιτών».

Για πρώτη φορά, ανοιχτά, ο Ζιπέ παραδέχτηκε ότι πλέον τα πλήγματα έχουν ως στόχο «και τη διευκόλυνση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στο έδαφος», εγκαταλείποντας τη «φιλολογία» περί επιβολής της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, αλλά απέφυγε επισταμένα να συγκεκριμενοποιήσει πώς ακριβώς φαντάζεται ότι θα ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις αυτές και αν θα χρειαστεί χερσαία επέμβαση. Επιπλέον, ο Γάλλος αξιωματούχος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν θ' αντέξει για πολύ ακόμη ο Καντάφι» τον οποίο χαρακτήρισε «τρελό». Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι το Παρίσι έχει αναγνωρίσει ως μοναδικό εκπρόσωπο του λιβυκού λαού τους αντικαθεστωτικούς, κάτι,όμως, που δεν έχει γίνει από καμία άλλη πρωτεύουσα ή οργανισμό.

Με τις εκτιμήσεις Ζιπέ, πάντως, δεν φαίνεται να συμφωνούν και οι «μετέχοντες στο συνασπισμό» όπως συνηθίζει ν' αναφέρεται η γαλλική διπλωματία στις δυνάμεις που συμμετέχουν στις επιδρομές κατά της Λιβύης, αποδεικνύοντας, για πολλοστή φορά, ότι οι διαφωνίες και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστικών και περιφερειακών δυνάμεων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έχουν φουντώσει. Ετσι, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον έσπευσε να τονίσει, όταν ρωτήθηκε αν είναι νόμιμος στόχος ο Καντάφι με στόχο την απομάκρυνσή του από την εξουσία, ότι «δεν θα πρέπει να ξεπεράσουμε τα όρια δράσης που τίθενται από την απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός στρατηγός που συντονίζει, μέχρι στιγμής, τις επιχειρήσεις, Κάρτερ Χαμ, παραδέχτηκε ότι «δεν μπορεί ν' αποκλειστεί η απώλεια αμάχων από τις συμμαχικές επιδρομές». Τέλος, ο Ρώσος πρώην πρέσβης στην Τρίπολη, Βλαντίμιρ Σάμοβ, διέψευσε και την εκτίμηση Ζιπέ περί «επιχειρήσεων μερικών βδομάδων», τονίζοντας ότι «το καθεστώς Καντάφι έχει ισχύ και λαϊκό έρεισμα, και η όλη υπόθεση μπορεί κάλλιστα να καταλήξει σε μια κατάσταση ανάλογη του Ιράκ ή της Σομαλίας».

Στο μεταξύ, ενώ Παρίσι, Λονδίνο και Ουάσιγκτον παραπέμπουν στην σύνοδο του Λονδίνου, στις 29 Μαρτίου, όσον αφορά «στην εκτίμηση της πορείας των επιχειρήσεων μέχρι σήμερα και στη λήψη αποφάσεων για το τι μέλλει γενέσθαι», τη δική της σύνοδο οργανώνει, σήμερα, η Αφρικανική Ενωση, που καλεί στην Αντίς Αμπέμπα, την ΕΕ, τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον ΟΗΕ, προκειμένου να καταληχθεί «μια λύση που θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός». Στην αιθιοπική πρωτεύουσα αναμένονται εκπρόσωποι και από την πλευρά Καντάφι και από την πλευρά των αντικαθεστωτικών.

Και επικοινωνιακός πόλεμος στο έδαφος

Τις σορούς τουλάχιστον 18 στρατιωτών που απανθρακώθηκαν όταν πλήγηκε στρατιωτική βάση έξω από την Τρίπολη, έδειξε το καθεστώς Καντάφι σε δημοσιογράφους, χθες, τα ξημερώματα. Οι λιβυκές αρχές υποστηρίζουν ότι οι βομβαρδισμοί έχουν, εκτεταμένα, πλήξει και πολιτικούς στόχους, όπως είναι ολόκληρες συνοικίες, φέρνοντας σαν παράδειγμα το προάστιο Ταζούρα, της Τρίπολης, αλλά και την πόλη της Τζάφρα, και της Σάμπχα, νοτίως της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με την ηγεσία Καντάφι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 100 πολίτες από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Οι «συμμαχικές» δυνάμεις αρκέστηκαν να επιβεβαιώσουν ότι εξαπολύθηκαν νέες αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ εκρήξεις ακούγονταν και χθες το μεσημέρι, πέριξ της Τρίπολης. Γαλλικά αεροσκάφη φέρονται να πραγματοποίησαν πλήγματα πιο βαθιά στο λιβυκό έδαφος, εμπλεκόμενα περισσότερο από όλα στις μάχες στο έδαφος, ενώ το Παρίσι ανακοίνωσε ότι γαλλικό αεροσκάφος έπληξε ένα μονοκινητήριο λιβυκό, την ώρα που αυτό προσγειώθηκε στην Αντζαμπίγια, «επειδή παραβίασε τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων». Η συγκεκριμένη πληροφορία δεν σχολιάζεται από την πλευρά Καντάφι.

Τη δική τους εκδοχή, από την άλλη, δίνουν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις, των οποίων η ηγεσία είναι εγκατεστημένη στη Βεγγάζη. Σύμφωνα με τις δικές τους πηγές, οι μάχες στην Μιζράτα και στην Αντζαμπίγια είναι σκληρότατες με τη δεύτερη να βιώνει, επίσης, όπως καταγγέλλουν, διακοπή σε ρεύμα και νερό. Κατά τις πηγές αυτές, οι δυνάμεις του Καντάφι ελέγχουν, πάντα, το λιμάνι της Μιζράτα, όπου βρίσκονται συνωστισμένοι τουλάχιστον 6.000 εργάτες, τους οποίους, όπως καταγγέλλουν, οι δυνάμεις Καντάφι χρησιμοποιούν ως ανθρώπινη ασπίδα. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι καμία από τις δύο εκδοχές δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, και σαφώς μια σειρά από πληροφορίες χρησιμοποιούνται εκατέρωθεν ως όπλο σε έναν πόλεμο εντυπώσεων που εκτυλίσσεται παράλληλα με τις μάχες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ