Παρασκευή 25 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ
Επιδιαιτησία ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Το παρασκήνιο για τον Αϊ - Στράτη και το θέμα που προέκυψε με στρατιωτική άσκηση το 2007, αποκαλύπτει το WikiLeaks

Σύμφωνα με όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας, το κουμάντο για το καθεστώς του Αιγαίου το έχει στα χέρια του το ΝΑΤΟ

PRISMA

Σύμφωνα με όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας, το κουμάντο για το καθεστώς του Αιγαίου το έχει στα χέρια του το ΝΑΤΟ
Το παρασκήνιο και τους χειρισμούς που έκανε η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα για να εκτονώσει την ένταση που είχε δημιουργηθεί από την απόφαση του ΝΑΤΟ να ματαιώσει τη συμμετοχή του στην ελληνική άσκηση «Τολμηρός Τοξότης» το Φλεβάρη του 2007, αποκαλύπτουν έγγραφα που έρχονται στη δημοσιότητα μέσω του WikiLeaks και της «Καθημερινής». Στόχος των χειρισμών του τότε Αμερικανού πρέσβη Τσαρλς Ρις ήταν να διασφαλιστεί η αύξηση της συμμετοχής ελληνικών στρατευμάτων στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Αφγανιστάν.

Σε τηλεγράφημα που έστειλε στις 2 Μάρτη 2007, με την ένδειξη «εμπιστευτικό», ο τότε πρέσβης στην Αθήνα αναφέρει ότι σε σχέση με τη ματαίωση της ΝΑΤΟικής συμμετοχής στην άσκηση, «δημοσιογραφικές αναφορές (προφανώς ακριβείς) σημειώνουν ότι η ματαίωση ήρθε ως αποτέλεσμα της τουρκικής διαμαρτυρίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την οποία, το νησί (σημ. ο Αϊ-Στράτης) είναι, βάσει συνθήκης, αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή. Ελληνες αξιωματούχοι και δημοσιογραφικές πηγές ανταπαντούν ότι ο Αγιος Ευστράτιος δεν αναφέρεται σε καμία διεθνή συνθήκη που αφορά το στρατιωτικό καθεστώς στο Αιγαίο».

Ο Αμερικανός πρέσβης διατυπώνει τον προβληματισμό του, αναφέροντας ότι «η επανενισχυμένη αντίληψη της ελληνικής κοινής γνώμης ότι το ΝΑΤΟ είναι ανθελληνικό, δεν θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου του ΝΑΤΟ για μεγαλύτερη ελληνική συμμετοχή στο Αφγανιστάν και αλλού».

Στις 15 Μάρτη 2007, σε άλλο τηλεγράφημα που συντάσσει ο Αμερικανός επιτετραμμένος, Τόμας Κάντριμαν, εισηγείται τον χειρισμό που θα πρέπει να υιοθετήσει η Ουάσιγκτον. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η πρεσβεία δεν εντόπισε κανένα στοιχείο ή προηγούμενο, που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς ότι ο Αγιος Ευστράτιος (που δεν αναφέρεται σε καμιά από τις σχετικές συνθήκες) είναι αποστρατιωτικοποιημένο νησί». Το «προτεινόμενο σχέδιο δράσης», αναφέρει:

«Την εβδομάδα της 19ης Μαρτίου, πριν από την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών Μπακογιάννη στις 22-23 Μαρτίου στην Ουάσιγκτον, Αμερικανός αξιωματούχος (ο Μπερνς ή ο Μπράιζα) να κάνει την ακόλουθη δήλωση: "Οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι ο Αγιος Ευστράτιος είναι αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, βάσει καμιάς συνθήκης". Πρέπει να ενημερώσουμε την Τουρκία ότι αυτή η δήλωση δεν στρέφεται εναντίον της. Πρέπει, επίσης, να ενημερώσουμε την Τουρκία ότι εντός του ΝΑΤΟ δεν θα υποστηρίξουμε τη θέση της για τον Αγ. Ευστράτιο».

Προσθέτει, επίσης, ότι «πρέπει να ενημερώσουμε την Ελλάδα ότι η συνεργασία μας στο ΝΑΤΟ βασίζεται στην καλή επικοινωνία. Είμαστε απογοητευμένοι που η ελληνική κυβέρνηση δημοσιοποίησε λεπτομέρειες της υπόθεσης στον Τύπο μία ημέρα πριν μας ενημερώσει για τις ανησυχίες της. Πρέπει επίσης να τονίσουμε στους Ελληνες ότι δεν βοήθησε η έκδοση ΝΟΤΑΜ για την άσκηση προ της 27ης Φεβρουαρίου, στην οποία αναφερόταν ο Αγ. Ευστράτιος μαζί με τη Λήμνο. Η αναφορά στο de facto αποστρατιωτικοποιημένο νησί της Λήμνου, ανεξαρτήτως κινήτρων, προκάλεσε αχρείαστες εντάσεις», καταλήγει το τηλεγράφημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεδομένη η αμερικανική εμπλοκή στο παζάρι για το Αιγαίο (2011-03-31 00:00:00.0)
«Επιτυχία» η ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου (2008-12-16 00:00:00.0)
Αμφισβητούνται κυριαρχικά δικαιώματα (2007-03-01 00:00:00.0)
Συγκέντρωση για την κυπριακή τραγωδία (2002-07-23 00:00:00.0)
Διπλωματική κινητικότητα με αφορμή την κρίση στο Πρέσεβο... (2000-12-14 00:00:00.0)
Με το μάτι των ανταποκριτών διεθνών πρακτορείων (1999-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ